Reisroute 2 weken Cambodja

Rondreis Cambodja: de ideale reisroute van 2 weken

Dit kleine land in Zuid-Oost Azië staat vooral bekend voor het prachtige tempelcomplex Angkor Wat. Maar Cambodja is meer dan alleen Angkor Wat. Velen spenderen enkele dagen in dit tempelcomplex en reizen dan weer verder. Toch heeft dit land heel wat in petto en moet het niet onderdoen voor zijn buurlanden. De gastvriendelijke Cambodjanen staan te popelen om je al het moois van hun bijzondere land te tonen. Anderzijds word je ook meegenomen in hun tragische geschiedenis en kan je bewonderen hoe het land steeds meer en meer aan een opmars bezig is. In dit artikel geven we je de ideale reisroute van twee weken mee doorheen rijstvelden, tropische eilanden en als ultiem hoogtepunt het tempelcomplex van Angkor.

Beste reistijd in Cambodja

Cambodja kent zoals vele landen in Zuidoost-Azië een moessonklimaat. Dit wil zeggen dat de temperatuur gedurende het hele jaar gemiddeld 30°C is (met af en toe een warmere maand als uitschieter). Daarnaast is er een regenseizoen dat loopt van mei tot en met oktober. De beste reistijd is dan ook in het droge seizoen wat valt tussen november en april.

rondreis cambodja reisroute
  • Save

Alles wat je moet weten voor je reis begint

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja, maar velen kennen vooral Siem Reap aangezien dit de uitvalsbasis is voor een bezoek aan Angkor. Dit zijn dan ook de twee steden waar een internationale luchthaven te vinden is. Vanuit Nederland of België vlieg je naar Cambodja in ongeveer 12 uur met vaak één overstap in Singapore of Bangkok.

Om Cambodja binnen te mogen heb je een visum nodig. Op de luchthavens kan je een visa-on-arrival regelen, maar dit is net wat duurder dan het e-visum dat je vooraf regelt. Een visum is 30 dagen geldig en kost je via de digitale weg € 32.

Wist je dat Cambodja nog herstelt van een tragische genocide die 40 jaar geleden plaatsvond? Onder het regime van Pol Pot vielen er 2 tot 3 miljoen slachtoffers, wat ongeveer 25% van het bevolkingsaantal was. Tot op vandaag is dit land nog herstellende van dit trauma. Om die reden raden we je aan om je reis in Phnom Penh te starten om de gevolgen van deze tragedie in het land beter te begrijpen. Een beter inzicht in de geschiedenis en dynamiek van een land zorgt voor een enorme verrijking van je reis.

  • Save

Er zijn twee munteenheden in Cambodja, de Cambodjaanse riel en de Amerikaanse dollar. Ze worden door elkaar gebruikt en vaak krijg je dan ook wisselgeld in de andere munteenheid. (1$ is ongeveer 4000 Cambodjaanse Riel). Er wordt nog niet zoveel gepind zoals in België of Nederland, dus zorg dat je altijd voldoende cash op zak hebt. Hou er ook rekening mee dat ze vaak geen wisselgeld hebben op $50 of $100 en voorzie dus zelf voldoende wisselgeld.

Hoe je verplaatsen in Cambodja

Met het openbaar vervoer kan je makkelijk rondreizen doorheen Cambodja. Tussen de grote steden en bezienswaardigheden zijn er vlotte busverbindingen. Je kan makkelijk tickets online kopen via Asia12GO. Indien dit niet lukt, raden we je aan om je tickets lokaal te regelen, wat je zelfs meestal via je verblijf kan doen. Verkies je liever wat meer luxe of ben je in een grotere groep kan je altijd overwegen om privé via een minibus te reizen. Ook dit kan je lokaal snel en vlot regelen.

In de steden is het gebruik van een tuktuk de meest voor de hand liggende manier om van A naar B te gaan. Bespreek wel vooraf duidelijk de prijs met de chauffeur.

Een derde manier is Grab. Deze taxi applicatie werkt zoals Uber en is in de meeste Aziatische landen operationeel. In Phnom Penh kan je deze app gebruiken, maar verder is dit nog niet operationeel in het land. Minder gekend maar wel doorheen het land in gebruik is Passapp. Het principe is eenvoudig: via de app bevestig je de bestemming en plaats van ophalen. Vervolgens komt een chauffeur je binnen enkele minuten ophalen en betaal je de vooraf vastgelegde prijs digitaal of cash.

Twee weken rondreis door Cambodja

Met een reisperiode van twee weken heb je tijd om cultuur, natuur en relaxen op een eiland te combineren. Hieronder kan je een onze uitgewerkte reisroute van twee weken doorheen Cambodja terugvinden.

Dag 1 – 3: Phnom Penh

In de hoofdstad van Cambodja kan je de eerste dag bekomen van je lange vliegreis. We merken dat veel mensen deze stad overslaan en rechtstreeks doorreizen naar een volgende stop in het land. Onterecht lijkt ons, aangezien Phnom Penh heel wat te bieden heeft.

Indien je ’s avonds nog energie hebt raden we je een sunset cruise aan. Een twee uur durende boottocht brengt je via de Mekong en Tongle Sap rivier langs de skyline van de hoofdstad. Een ideale plek om te genieten van een prachtige zonsondergang.

  • Save

De tweede dag geeft je wat meer inzicht in de geschiedenis van Cambodja. Om een beeld te krijgen over de tragische gebeurtenissen tussen 1975 en 1979, moet je het Tuel Sleng Genocide museum bezoeken ($15 inkom inclusief audiogids). Dit museum is gevestigd in een voormalig schoolgebouw en werd omgevormd tot een gevangenis. Beter bekend als gevangenis S21, was dit een plaats waar gevangenen gefolterd en vermoord werden. Het is misschien niet het meest vrolijke om te doen op reis maar het vormt een belangrijk deel van Cambodja. Daarnaast betuig je door een bezoek ook je steun aan het land.

Aansluitend kan je een bezoek brengen aan de Killing Fields van Choeung Ek (Entree $6 inclusief audiogids). Gevangenen van onder andere Tuol Sleng werden hiernaartoe gebracht en vermoord. Er zijn verschillende massagraven of Killing Fields doorheen het land waarvan deze de meest bekende is. Centraal op het domein is een stoepa gebouwd ter nagedachtenis die naar schatting 8000 schedels bevat van slachtoffers.

Om de dag toch op een positieve noot af te sluiten kan je een bezoek brengen aan de avondmarkt voor lekker lokaal eten of boek je een kookles om je te verdiepen in de lokale keuken. Daarnaast zijn er veel sfeervolle barretjes in de stad voor een gezellige avond.

Voor je verder reist naar je volgende bestemming kan je op de derde dag nog een bezoek brengen aan het koninklijk paleis en de zilveren pagode. Hou wel rekening met de openingstijden. Het paleis en de pagode kan je dagelijks enkel bezoeken tussen 8u00 en 11u00 en opnieuw tussen 14u00 en 17u00.

 Dag 3– 5: Kampot

Een drie uur durende rit met de bus brengt je van Phnom Penh naar Kampot. In dit gezellig stadje vind je overal koloniaal Frans geïnspireerde gebouwen. Hou je van natuur dan ligt het Bokor Nationaal park niet veraf. Dit park behoort tot een van de grootste beschermde natuurgebieden van Cambodja.

Om de omgeving rond Kampot te verkennen raden we je aan om lokaal een scooter te huren, of een tuktuk te huren (inclusief driver) die je langs alle hoogtepunten brengt. Deze dagtour brengt je langs zoutvlaktes, grotten, strandplaats Kep en een peperplantage. Men zegt dat Kampot peper de beste peper van de wereld is. Deze pepers worden o.a. verbouwd bij La Plantation waar je een gratis rondleiding kan volgen.

Dag 5 – 8: Koh Rong

Vandaag ga je de prachtige eilanden van Cambodja ontdekken! Reis vanuit Kampot opnieuw met de bus richting Sihanoukville. Dit is een busreis van ongeveer 3 uur langs de zuidkust van het vasteland. In Sihanoukville zelf is niet veel te beleven maar kan je de ferry nemen richting Koh Rong of het kleinere broertje, Koh Rong Samloen. Deze paradijselijke eilanden zijn ideaal om enkele dagen te ontspannen.

Wij verbleven aan Mpai Bay, een backpackers oord in het noorden van Koh Rong Samloen. Kajakken, snorkelen, stranden verkennen of gewoon lekker niets doen is de dagbesteding op deze eilanden. Via een overzetboot kan je makkelijk een bezoek brengen aan het andere eiland.

Ontdek hier de leukste activiteiten op Koh Rong Samloen!

Dag 8 – 10: Battambang

Vanuit Koh Rong (Samloen) kan je doorreizen naar Battambang. Dit authentieke dorpje is nog vrij van het massatoerisme maar heeft veel te bieden! Hou er rekening mee dat dit een lange reisdag is. Je kan eventueel (opnieuw) een tussenstop maken in Phnom Penh. Battambang is de tweede stad van Cambodja en er valt heel wat te beleven. Net zoals in Kampot kan je een tuktuk met chauffeur boeken, om je langs alle highlights te brengen.

Breng een bezoek aan de talrijke tempels en pagodes die Battambang rijk is. De bekendste zijn Wat Dhum Rey Sor, Wat Phephittam en Phnom Sampeau. De populairste activiteit in Battambang is een rit maken met de bamboe trein. Boek een ritje en voor je ogen ‘bouwen’ ze de trein op het spoor om je mee te nemen voor een rit door het platteland. Let wel op, zodra er een tegenligger passeert, moet je de trein van het spoor nemen. Daarnaast brengt je gids je langs verschillende ambachten in Battambang. Zo kan je zelf rijstpapier maken wat ze gebruiken om loempia’s te maken. Proeven hoort er natuurlijk ook bij!

In de late namiddag kan je doorrijden naar de Killing Cave. Tijdens het Rode Khmer-regime werd deze grot gebruikt als massagraf. Vrolijk word je er niet van, maar het laat opnieuw een diepe indruk na van wat er afgespeeld heeft in dit land. In de nabijgelegen Bat Cave kan je de avond bij zonsondergang afsluiten. Een ontelbaar aantal vleermuizen vliegen naar, wat een indrukwekkend schouwspel oplevert.

REISTIP! Steun de kansarme jongeren in Cambodja door naar het spectaculaire circus van Phare Ponlue Selpak te gaan kijken. Phare Ponleu Selpak is een bijzonder project waar deze vaak getraumatiseerde jongeren de kans krijgen om een vak te leren en geld te verdienen. Als je de tijd hebt, ga dan zeker eens kijken naar één van de optredens die wekelijks plaatsvinden.

Dag 10 – 13: Siem Reap

Tijd om naar het hoogtepunt van Cambodja te reizen. Siem Reap ligt in het westen van het land, en is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de nabijgelegen tempels van Angkor. Vanuit Battambang kan je ’s ochtends om 7u00 een boot nemen, die je langs enkele floating villages tot in Siem Reap brengt. Het alternatief is om bij je verblijf in Battambang een ticket voor een gedeelde of privé transfer te boeken.

De stad is in de laatste jaren enorm gegroeid, dankzij de groeiende bekendheid van de tempels. Daardoor is het een fijne stad geworden waar je lekker kan slenteren, shoppen, eten of genieten van een massage bij een van de talrijke salons. Heb je tussen al het sightseeing nog wat tijd over, kan je nog een kookcursus volgen van enkele uren om de Khmer keuken beter te leren kennen.

Tijdens een bezoek aan de stad is het een aanrader om het nationale museum te bezoeken alvorens naar de tempels van Angkor te trekken. Dit museum schetst je in detail de tijdsgeest en verdere achtergrond van het hele tempelcomplex.

Op enkele kilometers van Siem Reap liggen de tempels van Angkor. Dit is het grootste tempelcomplex ter wereld en de bekendste trekpleister van het land. Je kan hier makkelijk dagen spenderen op dit complex, en daarom raden we je aan om voor een driedaagse pas te gaan. Spreek een tuktuk chauffeur aan in Siem Reap, die je met plezier doorheen het complex loodst. Enkele van de mooiste tempels die je zeker niet mag missen zijn: Angkor Wat, Bayon en Angkor Thom (de tempel gebruikt in Lara Croft: Tomb Raider).

Dag 14: Terugreis

Je reis van twee weken doorheen Cambodja zit erop. Tijd om terug te keren naar huis, of je reisroute verder uit te breiden. Gezien Siem Reap een internationale luchthaven is, kan je hier makkelijk doorreizen naar huis of een andere bestemming. Thailand en Vietnam zijn buurlanden van Cambodja die je makkelijk kan combineren met deze reisroute.

  • Save

Heb je nog vragen over een reis doorheen Cambodja? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Op zoek naar meer informatie over je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

  • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *