Icefields Parkway in Canada

Icefields Parkway in Canada: 10 mooiste stops

De Icefields Parkway in Canada is een van de mooiste autoritten ter wereld. Deze 233 km lange snelweg, ook gekend als de Highway 93, brengt je van Banff National Park naar Jasper National Park. Gedurende deze rit kom je langs adembenemende uitzichten zoals gletsjers, watervallen, canyons en de vele bergen van de Canadese Rocky Mountains. De kans is groot dat je tijdens je rit ook wildlife spot zoals beren, herten of dikhoornschapen. Vervelen zal dus niet gebeuren, want er is heel wat te zien! Wij gingen je alvast voor en lijsten voor jou de 10 niet te missen stops op langs de Icefields Parkway in Canada.

Voor je rit start

In deze reisgids lijsten we de 10 mooiste stops op die je kunt maken langs de Icefield Parkway in Canada. Uiteraard zijn er veel meer stops dan dat, en kun je deze rit aanpassen zoals jij dat wilt. Wij reden de Icefields Parkway van Banff National Park richting Jasper National Park, maar omgekeerd kan ook. Reken op minstens één dag voor deze route, waarbij je de dag vroeg start om de grote massa voor te zijn. Onderweg kun je ook tal van prachtige wandelingen maken. Wil je hier liever wat langer tijd spenderen, dan kun je de rit ook opsplitsen in twee dagen en onderweg overnachten.

Icefields Parkway in Canada
 • Save
roadtrip canada
 • Save

Om de nationale parken in Canada te bezoeken heb je verplicht een Parks Canada Pass nodig. De beste optie is om een Discovery Pass te kopen dat geldig is per voertuig. Dit kost 145,25 CAD of €99 en is één jaar geldig. Zo een Parks Canada Pass kun je ter plaatse kopen in een van de tolhuisjes langs de snelwegen. Hou er verder nog rekening mee dat er over de hele Icefields Parkway geen GSM-signaal is. Een goed moment om even digitaal te detoxen!

1) Bow Lake

De eerste stop die je maakt langs de Icefields Parkway is het prachtige Bow Lake. Zeker als je vroeg in de ochtend gaat, want dan zie je omringende bergketens weerspiegelen in het water. Je kunt hier even stoppen en wat foto’s maken of al direct een eerste wandeling maken richting de Bow Glacier Falls. Hier is ook een klein koffiebarretje aanwezig als je nog wat energie nodig hebt voor het vervolg van de rit.

 • Save

2) Peyto Lake

De tweede stop langs de Icefields Parkway was onze persoonlijke favoriet! Dit iconische meer in Banff Nationaal Park is wereldberoemd dankzij zijn vorm die doet denken aan een wolf en intens azuurblauwe kleur. Vanaf de parking is het zo’n 10 minuten wandelen tot het uitkijkpunt. Sla vlak voor het uitkijkplatform rechts af in het bos voor een nog beter uitzicht over het meer! Probeer deze stop ook vroeg op de dag te doen en geniet van een prachtige zonsopgang.

Peyto Lake is slechts een van de vele prachtige meren die Canada te bieden heeft. Hier lees je wat de 10 mooiste meren zijn in West-Canada!

lake peyto
 • Save
icefields parkway canada
 • Save

3) Mistaya Canyon

Op 20 minuten rijden van Peyto Lake vind je Mistaya Canyon. Deze indrukwekkende kloof bereik je na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. Een brugje dat over de kloof hangt geeft je goed zicht op het kolkende water dat door Mistaya Canyon stroomt. Rondom kijk je uit op de uitgestrekte bossen van Canada en zijn vele bergpieken. Je kunt tot aan de rand van de kloof wandelen, maar let goed op waar je stapt aangezien er geen omheining staat.

REISTIP: Na de Mistaya Canyon kom je aan de Saskatchewan River Crossing wat de laatste kans is om te tanken langs de Icefield Parkway.

mistaya canyon
 • Save
Icefields Parkway in Canada
 • Save

4) Weeping Wall

De Weeping Wall is een grote rotswand waarlangs verschillende watervallen stromen. Het lijkt dan ook bijna alsof deze rots aan het ‘huilen’ is. De grootste waterval noemt toepasselijk Teardrop. Je kunt hier je auto parkeren en even uitstappen om een beter zicht te krijgen op de Weeping Wall. Hoe later op de zomer je komt, hoe minder intens de watervallen zullen zijn. Vooral in juni is dit een indrukwekkende stop, wanneer alle sneeuw aan het smelten is. Nabij de Weeping Wall start de Parker Ridge trail. Deze 5 km lange wandeling is een de populairste wandelingen om te doen langs de Icefields Parkway in Canada en ideaal als je maar één dag de tijd hebt.

 • Save
Icefields Parkway in Canada
 • Save

5) Athabasca Glacier

Ongeveer in het midden van de Icefields Parkway vind je het Columbia Icefield Center. Binnen vind je een restaurant, een informatieve tentoonstelling en zelf een kortfilm over de natuur rondom. Maar wat deze stop zo indrukwekkend maakt is de Athabasca Glacier. Je kun naar de voet van deze gletsjer wandelen vanaf de parkeerplaats. Maar voor de ultieme ervaring boek je best een Columbia Icefield Tour waarbij je de kans krijgt om op de gletsjer te wandelen en je meer uitleg krijgt over gletsjers.

REISTIP: Hier kan je de route opsplitsen in twee dagen. Overnachten doe je in de Glacier View Lodge wat de ervaring helemaal af maakt.

 • Save

6) Columbia Icefield Skywalk

Vanaf het Columbia Icefield Center kun je ook een tour boeken naar de Columbia Icefield Skywalk. Wij deden dit, en als je geen hoogtevrees hebt is dit zeker een ervaring die je moet gedaan hebben! Deze Skywalk is een brug met glazen vloer dat langs de rand van een klif hangt en uitzicht biedt over de Sunwapta vallei. Wanneer je naar beneden kijkt, kijk je 275 meter omlaag in de diepe canyon onder de Skywalk. Hou zeker je ogen open want wie weet zie je wel berggeiten in de kloof wandelen.

7) Sunwapta Falls

Op 35 minuten rijden van het Columbia Icefield Center vind je de volgende stop langs de Icefields Parkway in Canada. De Sunwapta Falls bestaan uit twee watervallen die je bereikt na een kort wandeling van de parkeerplaats. Eerst kom je aan de Upper Falls waar de rivier even opsplitst en dan terug samenkomt in een indrukwekkende waterval. Wandel je 1,3 km verder dan kom je aan de Lower Falls. Beiden zijn indrukwekkend om te zien!

 • Save
Icefields Parkway in Canada
 • Save

8) Athabasca Falls

Een van de mooiste autoritten ter wereld komt bijna op zijn einde, maar niet voor je even gestopt bent aan de Athabasca Falls. Ook deze waterval is makkelijk te voet te bereiken en biedt opnieuw een adembenemend uitzicht over het ruisende water dat door een smalle kloof stroomt. Verbaas je over de immense kracht van het water van de Athabasca rivier en het mooie Canadese uitzicht.

9) Horseshoe Lake

Dit meer is een plaats waar niet veel mensen stoppen wanneer ze de Icefields Parkway rijden en dat maakt het net een verborgen parel. Dit alpine meer, in de vorm van een hoefijzer, ligt op 20 minuten rijden van Jasper. Het turkooisblauwe water omringd met de vele dennenbomen is de ideale plek om even stil te staan en te genieten van de prachtige Canadese natuur. In de zomer is het ook een ideale plaats om een verfrissende duik te nemen. Wie wil, kan zelf van de omringende kliffen in het water springen.

 • Save

10) Valley of the Five Lakes

We eindigen deze lijst met een de mooiste wandelingen die je kunt maken in Jasper National Park. Vlak voor je Jasper binnen rijdt vind je Valley of the Five Lakes. Deze wandeling van 8 kilometer brengt je, niet verrassend, langs vijf prachtige meren. De wandeling is relatief vlak en makkelijk te bewandelen, ook als je met kinderen reist. Na deze lange dag vol impressies kan dit wel vermoeiend zijn om te doen. Heb je de tijd, dan raden we je aan deze wandeling te houden voor de volgende dag als je meer uitgerust bent. Zo kun je nog meer genieten van deze wandeling.

valley of the five lakes jasper
 • Save
 • Save

Waar verblijven langs de Icefields Parkway

Er zijn genoeg accommodaties nabij en langs de Icefields Parkway. Afhankelijk of je met een auto of camper reist, kun je kiezen voor een lodge, hotel of camping. Hier zijn een paar leuke opties:

Banff National Park:

Jasper National Park:

 • The Crimson Jasper: in het centrum van het stadje Jasper en ideaal om de omgeving te verkennen
 • Pyramid Lake Lodge: voor als je jezelf wilt verwennen na zo een fantastische maar vermoeiende dag
 • Campings: op het einde van de Icefields Parkway kom je langs de Wapiti Campground  en Whistlers Campground die ook dichtbij het stadje Jasper liggen.

Beste reistijd Icefields Parkway

De Icefields Parkway is het hele jaar geopend en is zowel in de zomer als in de winter de moeite waard om te bezoeken. De beste reistijd wordt gezien van midden juni tot eind september. In de zomer staat alles mooi in bloei, zijn de dieren actief en kun je prachtig wandelen. In de winter ligt er sneeuw en zijn sommige watervallen zelfs bevroren, wat het een volledig andere dimensie geeft. Je bent in berggebied, dus het weer kan elk moment van het jaar onvoorspelbaar zijn. Hou hier rekening mee en ga langs bij het bezoekerscentrum om je te informeren welke wandelingen mogelijk zijn op het moment dat je de Icefields Parkway in Canada bezoekt.

Icefields Parkway in Canada
 • Save

Heb je nog vragen over reizen naar Canada? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Op zoek naar meer informatie over je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *