Berat in Albanië: 10 x de leukste dingen om te doen

De stad Berat in Albanië staat ook wel bekend als ‘De Stad met Duizend Vensters’ en is een plaats die je moet gezien hebben! Ontdek deze UNESCO stad met zijn Ottomaanse architectuur en vele historische gebouwen. Verken het kasteel van Berat dat uitkijkt over de vallei en verdwaal in de smalle straatjes van de wijken Mangalem en Gorica. Of proef van de overheerlijke Albanese keuken in één van de vele traditionele restaurants! Lees hier de 10 leukste dingen om te doen in Berat, waar te verblijven en hoe er te geraken.

10 leukste dingen om te doen in Berat

Berat is zonder twijfel een van de mooiste plaatsen in Albanië. Deze historische stad brengt je terug naar Ottomaanse tijden met zijn vele prachtige huizen en historische kenmerken. We raden je aan minstens twee nachten in Berat te spenderen om zo de 10 leukste bezienswaardigheden zelf te kunnen ontdekken.

1) Kasteel van Berat

Het kasteel van Berat, ook wel Berat Kalaja genoemd, is een van de hoogtepunten om te bezoeken in Berat. Dit kasteel is gebouwd in de 13e eeuw en is het grootste kasteel van Albanië. Het is nog verrassend intact en binnen de kasteelmuren wonen er nog steeds mensen. Daarnaast vind je er musea, leuke souvenirshops, toffe restaurantjes en andere bezienswaardigheden zoals de Holy Trinity Kerk. Hier kan je dus makkelijk enkele uren spenderen, neem er dus zeker de tijd voor. Naast een interessant inzicht in de geschiedenis van Berat heb je er ook een fenomenaal uitzicht over de stad. Wie wil kan op zelfs de muren van het kasteel lopen. Ga bij zonsondergang naar het kasteel voor een prachtig uitzicht over de stad met een mooie, oranje gloed.  De weg naar het kasteel is wel stijl en pittig, maar geloof ons dat het zeker de beklimming waard is!

Openingstijden kasteel Berat: 24u per dag geopend | prijs: tussen 9u en 18u 300 LEK (€2,8)

 • Save
 • Save

2) Oude centrum Mangalem

De rivier Osumi verdeeld het oude centrum van Berat in twee historische wijken, beiden UNESCO werelderfgoed. Aan de kant van de heuvel heb je het oude centrum Mangalem. Hier zie je de vele karakteristieke Ottomaanse huizen die zich langs de helling uitstrekken. Vandaar komt ook de naam ‘De Stad met Duizend Vensters’. Kuieren door de straten in de wijk Mangalem is dan ook een plezier voor het oog. De smalle straatjes, overdekt met klimplanten, bieden de nodige verkoeling op warme zomerdagen. In de wijk Mangalem vind je enkele historische moskeeën aangezien dit vroeger het Islamitische deel was van Berat. Verder vind je er nu tal van lokale winkeltjes en restaurants. Wij raden je aan zeker een tafeltje te reserveren bij Homemade Food Lili! Maak zeker een reservering, want vaak zit dit gezellige restaurantje enkele dagen op voorhand vol.

 • Save
 • Save

3) De buurt Gorica

Aan de overkant van de rivier Osumi vind je de buurt Gorica. Vroeger gekend als het Christelijke deel van Berat, vind je er nog altijd overblijfselen van de Orthodoxe kerken zoals de Heilige Spiridonkerk. Wanneer je in Gorica bent heb je verder een fantastisch uitzicht over de wijk Mangalem, de vele Ottomaanse huizen met hun duizend vensters en bovenaan het kasteel van Berat. Gorica is minder druk bezocht dan de wijk Mangalem maar is zeker ook een bezoek waard! Niet voor niets staat het ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Berat in Albanië - Snoezels on the Road
 • Save
 • Save

4) De Goricabrug

De historische wijken Mangalem en Gorica worden verbonden door de karakteristieke Goricabrug of Ura e Gorices in het Albanees. Deze brug bestaat uit zeven bogen en is gebouwd in de kenmerkende Ottomaanse architectuur. Met op de achtergrond de Albanese bergen en de kronkelende Osumi rivier krijg je een prachtig zicht. Dit maakt het dan ook een van de meest gefotografeerde plaatsen in Berat en is dus iets wat je zeker niet mag overslaan wanneer je in deze Albanese stad bent!

Berat in Albanië
 • Save
Berat in Albanië
 • Save

5) Holy Trinity Kerk

De Holy Trinity Kerk of Heilige Drievuldigheidskerk is een van de meest opvallende historische kerken in Berat. Deze Orthodoxe kerk dateert van de 13e eeuw en is gelegen binnen de muren van het kasteel van Berat. Het combineert Byzantijnse en Westerse elementen en met zijn koepelvormige toren is dit zeker een hoogtepunt in Berat om te doen. Je kan de kerk van binnen niet bezoeken. Gelegen op de heuvel in de buurt Mangalem biedt het desondanks een fraai uitzicht over de vallei van Berat.

 • Save
 • Save

6) Nationaal Etnografisch Museum

Wil je meer te weten komen over de Ottomaanse geschiedenis in Berat, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Nationaal Etnografisch museum. Het museum bevindt zich in een van de mooiste en grootste Ottomaanse huizen in Berat. Hier krijg je direct een goed beeld van hoe het in die tijd was om te leven en te wonen in Berat. Als alternatief kan je ook het Onufri Iconografisch museum bezoeken dat zich in de kerk van de Heilige Maria bevindt.

Openingstijden museum: dagelijks van 09u – 16u | prijs: 300 lek (€2,8)

Berat in Albanië
 • Save
 • Save

7) Heilige Spiridonkerk

De 18e eeuwse Heilige Spiridonkerk is gelegen in de Gorica buurt en weerspiegelt de rijke religieuze geschiedenis van Berat. In tegenstelling tot de Holy Trinity Kerk kan je deze kerk wel binnen bezoeken. Daar vind je een sober interieur maar met een prachtig houten altaar en enkele fresco’s.  De mooie klokkentoren met twee bellen maakt het plaatje compleet.

 • Save
 • Save

8) Wijn proeven in Cobo Winery

Kan je wijn proeven in Albanië? Wij waren net zo verrast, maar de Albanese wijnen behoren ondertussen tot één van onze favorieten! Op 20 minuten rijden van het centrum van Berat vind je het Cobo wijnhuis. Dit wijnhuis dat al generaties bestaat, is zeker een bezoekje waard. Naast een rondleiding over het domein en in de wijnkelder krijg je wat meer uitleg over de geschiedenis van wijn in Albanië en de opmars na het communistische tijdperk. Nadien kan je aan tafel gaan voor een wijnproeverij die gepaard gaat met lekkere versnaperingen. Afsluiten doe je met een typische Albanese raki op basis van walnoten!

 • Save
wijn proeven in Berat
 • Save

9) Traditioneel Albanees eten

In Berat vind je tal van gezellige restaurants die de vele traditionele Albanese gerechten aanbieden! Net als de wijn heeft de Albanese keuken ons ook enorm verrast. De Albanezen maken nog altijd gebruik van hun lokale producten en dat proef je. Enkele Albanese gerechten die je zeker je moet geprobeerd hebben zijn Tavë Kosi (in yoghurt gebakken lamsvlees) en Byrek (gelaagde taart van filodeeg gevuld met groenten en vlees).

Dit zijn onze favoriete restaurantjes in Berat:

 • Homemade Food Lili
 • Temi Albanian Food  
 • Eni Traditional Food
 • Tradita e Beratit Restaurant
 • Save
 • Save

10) Osumi Canyon & Bogove waterval

Als je meerdere dagen in Berat bent dan kan een daguitstap naar de Osumi Canyon niet ontbreken! Het Albanese landschap rondom Berat wordt gekenmerkt door prachtige bergen en gigantische kloven, waar Osumi Canyon de grootste van Albanië is. Om Osumi Canyon te bereiken boek je best een dagtour of huur je zelf een wagen. De tocht naar de canyon is een uur en half rijden, maar de rit zelf is al de moeite vanwege het prachtige landschap! Onderweg naar de canyon kan je een stop maken aan de Bogove waterval. Deze waterval bereik je na een wandeling van 30 minuten waarna je een verfrissende duik kan nemen. Nadien rij je verder naar Osumi Canyon waar je met een georganiseerde tour kan raften door de canyon. Of verbaas je over het spectaculaire uitzicht vanaf de houten brug die over de kloof lijkt te balanceren.

 • Save
 • Save
Osumi Canyon
 • Save

Waar verblijven in Berat

Berat is een klein stadje en je kan bijna alles te voet bereiken. We raden je aan om minstens 2 nachten in Berat te spenderen. Verblijf bij voorkeur in het historische centrum in een van de vele gasthuizen. De Albanese bevolking is enorm gastvrij en je zal je direct thuis voelen. In hotels zoals Tradita e Berartit of Hotel Mangalemi verblijf je in kamers met nog het authentieke Ottomaanse interieur. Er zijn ook budgetvriendelijkere opties zoals Berat Backpackers Hostel.

REISTIP: de buurt Gorica is goedkoper om te verblijven dan de buurt Mangalem.

Hoe in Berat geraken

Je bereikt Berat in Albanië makkelijk vanaf de hoofdstad Tirana en de rit duurt ongeveer 2 uur. Voor een rondreis door Albanië raden we je aan om een auto te huren. Albanië heeft een uitstekend wegennet en het is prima rijden. Vanuit Tirana kan je ook de bus nemen naar Berat. Bussen vertrekken ongeveer elk uur in het centrum van Tirana. Een bus ticket kost je 500 LEK (€4,7) en koop je op de bus of aan de terminal.

Berat de stad van duizend vensters
 • Save

Beste reistijd

De beste reistijd voor Berat, en voor Albanië in het algemeen, is van april tot en met oktober. Dan heb je het minste neerslag en warme temperaturen. Let er op dat het in de maanden juli en augustus heel warm kan worden tot 30°C.

Heb je zelf Albanië en Berat al eens bezocht? Laat het ons weten in een reactie hieronder wat je ervaring was met dit fantastische land! Op zoek naar meer informatie voor je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *