Ons Verhaal

10 tips voor je reis naar Nieuw-Zeeland

Een reis naar Nieuw-Zeeland is iets wat waarschijnlijk al jaren op je bucketlist staat! Het land, bestaande uit een Noorder- en Zuidereiland is fantastisch in al zijn facetten. Prachtige fauna en flora, adembenemende vergezichten en een Maori-cultuur die nog ontzettend aanwezig is. Om je toekomstige reis naar het land van de Kiwi’s zo goed mogelijk voor te bereiden geven wij je onze belangrijkste tips mee op basis van onze eigen ervaringen! Zo kan jij goed voorbereid beginnen aan de ultieme roadtrip doorheen Nieuw-Zeeland. Ontdek hier onze 10 tips voor je reis naar Nieuw-Zeeland!

1) Boek tijdig je overzet tussen Noord en Zuid

Een overzet brengt je van het Noordereiland naar het Zuidereiland (of omgekeerd). Meer bepaald varen de ferry’s tussen de steden Wellington en Picton. De overtocht duurt ongeveer 3u30 en valt niet te vermijden als je wilt doorreizen naar het andere eiland. Verschillende maatschappijen varen meermaals per dag, maar toch is het belangrijk om deze trip ruim op voorhand vast te leggen en je tickets aan te kopen. Last minute bestaat de kans dat er namelijk geen plaats voor je is en dat kan je reisplanning in gevaar brengen. De bekendste ferrymaatschappij is Interislander, maar via een derde partij (bv. Direct Ferries) kun je ook makkelijk een ticket boeken.

  • Save

2) Breng je visum digitaal snel en makkelijk in orde

Om Nieuw-Zeeland te mogen inreizen heb je een visum nodig. Dit kan je eenvoudig online aanvragen in het Nederlands via een digitaal formulier. Via de NZeTA-app is dit in enkele minuten geregeld. De kostprijs voor het visum bedraagt € 59,95 per persoon. Eenmaal de toekenning in orde is, is het visum twee jaar geldig. Met dit visum kan je een onbeperkt aantal keer naar Nieuw-Zeeland reizen binnen die twee jaar. Elk verblijf mag maximaal 3 aaneengesloten maanden of 90 dagen duren. Verder zijn er geen andere voorwaarden om Nieuw-Zeeland binnen te mogen.

3) Boek voordelig activiteiten via digitale platformen

In vergelijking met Nederland en België is Nieuw-Zeeland een duurder land. Indien je activiteiten wil plannen, bereid je er dan op voor dat dit aardig wat geld kan kosten. De ervaringen wil je natuurlijk niet missen, maar je kan heel wat besparen door via digitale platformen te boeken. Twee bekende providers zijn bookme.co.nz en backpackerdeals. Hier vind je een mooi overzicht van de gaafste activiteiten in Nieuw-Zeeland en kan je vaak heel wat besparen op activiteiten! Zelf gebruiken wij heel vaak Get Your Guide. Zij hebben een geweldig overzicht aan activiteiten en hier hebben we alleen maar goede ervaringen mee!

4) Overweeg de aankoop van een DOC pas voor de campings

Indien je overweegt om vooral in natuurparken te overnachten, kan je ofwel per kampeerplaats betalen ofwel een pas voor 30 dagen kopen. Deze campings in natuurparken herken je onder het label van DOC (Department of Conservation). Vaak kost een DOC camping tussen de 0 en 15 NZD per persoon. Dit zijn vaak ‘basic’ campsites met een non-flush toilet en overdekte ruimte om te eten.

Je moet zelf even afwegen waarmee je het meest voordelig uitkomt. Naast DOC sites zijn er onder meer ook vakantieparken zoals de Holiday Parks die werken met kortingscodes indien je een lidkaart aanschaft. Op voorhand bepalen op welke campsites je vooral zal staan kan je dus zeker wat geld besparen. De prijzen voor Holiday Parks liggen vaak tussen de 15 en 25 NZD, maar deze hebben dan ook betere faciliteiten. Hier heb je vaak warme douches, leuke leefruimtes en keukens met alle nodige apparaten.

REISTIP! Sommige campings leg je best al op voorhand vast om zeker te zijn van een plaats. Denk op tijd na over je reisroute door Nieuw-Zeeland om in te schatten wanneer je de campings best boekt! Ontdek hier de ultieme reisroutes door het Zuider- en Noordereiland!

5) Download de kaart van Nieuw-Zeeland offline

In natuurgebieden en zelfs op de plaatsen waar je het niet verwacht, heb je vaak geen telefoonbereik in Nieuw-Zeeland. Ook niet met een lokale simkaart. Daarom is het aangeraden om alvast even de kaart van Nieuw-Zeeland te downloaden op je telefoon. Dit zorgt ervoor dat je te allen tijde navigatiemogelijkheden ter beschikking hebt. Bij Google Maps is het offline gebruik van navigatie alleen mogelijk voor autowegen. Wandelpaden zullen niet mee in detail worden opgenomen. Hiervoor kan je best de app MAPS.ME installeren op je telefoon.

6) Hou rekening met sandflies

De wildlife in Nieuw-Zeeland is fantastisch: pinguïns, dolfijnen, walvissen, … en kiwi’s als je geluk hebt. Daarnaast zijn op verschillende plaatsen ook ‘sandflies’ of zandvliegen prominent aanwezig. Dit zijn kleine vliegjes die lijken op fruitvliegjes, maar je reis aanzienlijk kunnen overheersen. Wanneer je bent gebeten door een zandvlieg, kan dit tot heel wat jeuk leiden. Indien je hier gevoelig aan bent, schaf je best de nodige medicatie of zalven tegen de jeuk aan .

Preventief kan je er weinig tegen doen. Zelfs de betere muggenspray werkt helaas niet tegen deze hardnekkige vliegjes. Het enige wat zou helpen volgens de lokale bevolking, is het dagelijks eten van ‘marmite’. Dit zou zorgen voor een goede hoeveelheid vitamine B in het lichaam, wat je onaantrekkelijk maakt voor deze insecten. Marmite is een soort van kruidenpasta dat je in Nieuw-Zeeland kan terug vinden, maar het heeft wel een zeer speciale smaak.

 7) Hou rekening met het gevarieerde klimaat

Op één dag in Nieuw-Zeeland kan je op de top van een gletsjer staan waar het rond de 10°C is, en enkele uren later op een goudgekleurd, zonnig zandstrand liggen in de zon. De temperaturen kunnen op één dag enorm wisselen in Nieuw-Zeeland. Het is belangrijk je hier ook goed op voor te bereiden.

Bij het inpakken van je bagage dien je dus voorbereid te zijn om de grillige weersomstandigheden in dit land te trotseren. Een goede regenjas en thermisch ondergoed zijn even belangrijk als een zwembroek en zonnecrème. Laat je hier zeker niet door afschrikken want elke weersomstandigheid geeft zijn eigen indrukwekkende charme aan het land.

  • Save

8) Hou rekening met de gezonde work-life balans van de Kiwi’s

Nieuw-Zeelanders houden van een gezonde ritme tussen werk en privé. Dit vertaalt zich vooral in de openingstijden van toeristencentra, winkels, fiets- en autoverhuur (en ook restaurants in de kleinere dorpen). Vaak kan je na 16u of 17u hier niet meer terecht. De grotere supermarkten die aan de rand van de stad liggen zijn wel lang genoeg open om je boodschappen te doen. Maar ’s avonds even informeren om je activiteit van de volgende dag te bespreken met de lokale bevolking is vaak niet mogelijk. Leg je activiteiten dus tijdig vast om onaangename verrassingen te voorkomen!

Omwille van een vertraagde vlucht arriveerden wij zelf om 17u, twee uur later dan de voorziene aankomsttijd. Rechtstreeks gevolg was dat we onze gereserveerde camper niet meer konden ophalen omdat het kantoor al dicht was en we last minute nog een alternatieve overnachting moesten zoeken.

9) Start je rondreis met een hotelovernachting

Om je te besparen van onnodige stress en om goed uitgerust aan je rondreis te beginnen, raden we aan om de eerste nacht(en) in de stad door te brengen voor je je camper of huurwagen ophaalt. Normaal arriveer je in Auckland, Christchurch of Wellington waar er voldoende te beleven is. Zo ben je er zeker van dat je je camper of auto kan ophalen binnen de openingsuren. Maar ook om de mogelijke jetlag te verteren lijkt ons een hotelovernachting aangewezen. Je gaat een actieve reis tegemoet, dus goed uitgerust starten is een pluspunt.

Ook bij je terugreis dien je hier rekening mee te houden. Vele verhuurbedrijven openen maar om 9u ’s morgens waardoor je bij een vroege vlucht je huurwagen of -camper de dag voordien moet binnenbrengen. Kijk je vluchten dus zeker na, en hou rekening met enige marge om tijdig je camper of wagen op te halen, of opnieuw in te leveren

10) Installeer volgende apps

Als laatste van onze 10 tips voor je volgende reis naar Nieuw-Zeeland, geven we je graag enkele handige applicaties mee:

  • Airalo: Indien je telefoon e-sims ondersteunt kan je digitaal een mobiel abonnement nemen (dit is vaak iets duurder dan een lokale sim te kopen). Wij betaalden voor één sim kaart met voldoende data en maakten gebruik van een hotspot indien meerdere apparaten online moesten zijn.
  • Booking: De meest gekende tool om je verblijf te boeken. Voor verschillende prijsklasses kan je via deze app altijd een accommodatie vinden.
  • Bookme: Dit is een bekroonde applicatie voor het boeken van activiteiten en attracties voor Nieuw-Zeeland. Ook in Australië en Fiji kan je deze handige app gebruiken, die vaak de beste prijzen heeft voor verschillende activiteiten.
  • Campermate of Rankers: Deze app geeft je een overzicht van alle campsites, tankstations, publieke toiletten, … Heel handig als je op rondreis bent om te kijken waar je de nachten zal doorbrengen. De reviews van eerdere reizigers zijn makkelijk te raadplegen, wat je een goede indruk geeft van de faciliteiten.
  • All-trails: Nieuw-Zeeland is een paradijs voor de wandelaar. De bekendere wandelingen zijn duidelijk aangegeven, maar deze app geeft je alle wandelingen die bij jou in de buurt of in de locatie naar wens te vinden zijn.
  • Save

Heb jij nog vragen over bovenstaande tips voor Nieuw-Zeeland? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Lees zeker ook onze ideale reisroute door het Noordereiland of Zuidereiland van Nieuw-Zeeland! Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

  • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *