mooiste meren in West-Canada

De 10 mooiste meren in West-Canada

In West-Canada vind je enkele van de mooiste meren ter wereld! Canada staat bekend om zijn adembenemende landschappen en ongerepte wildernis, maar de prachtige gletsjermeren in de Canadese Rocky Mountains maken het plaatje helemaal af. In Canada vind je maar liefst meer dan 3 miljoen meren, wat dit het land met meeste meren ter wereld maakt. Heel wat keuze dus, waarbij elk meer er uit ziet als een prachtig schilderij! Van de iconische meren in Banff en Jasper National Park tot verborgen parels in Kananaskis Country. Hieronder vind je alvast de 10 mooiste meren in West-Canada die je moet gezien hebben en hoe je er geraakt.

1) Lake Moraine

We beginnen deze lijst met misschien wel het mooiste meer ter wereld: Lake Moraine. Dankzij zijn turkooisblauwe kleur, de vele dennenbomen en omringende besneeuwde bergpieken voelt het aan alsof je in een schilderij bent gestapt. Dit iconische meer is gelegen in Banff National Park en het beste moment om dit meer te bezoeken is tijdens zonsopgang! Dan heb je een prachtige weerspiegeling van de Valley of the Ten Peaks op het water en die mooie oranje gloed op de bergen. Ga bij aankomst naar links richting de rotsblokken en zoek een leuk plaatsje uit om te genieten van dit spektakel. Vanaf Lake Moraine vertrekken verschillende hikes. De makkelijke wandeling Lakeshore Path brengt je in ongeveer 45 minuten heen- en terug langs het meer en is ideaal om te genieten van de prachtige berglandschappen rondom.

lake moriane Canada
 • Save
lake moraine banff
 • Save

Hoe kom je er?

Sinds 2023 kun je Lake Moraine enkel nog bereiken met een shuttle, het openbaar vervoer vanuit Banff of een georganiseerde organisatie. Zelf rijden is niet meer toegestaan, tenzij je er naartoe fietst. Boek daarom tijdig je shuttle via de officiële website van Parks Canada. Deze shuttle rijdt dagelijks vanaf begin juni tot begin oktober en kost $8 CAD per persoon. Handig is ook dat in deze prijs een shuttle is inbegrepen die je van of naar Lake Louise brengt.

2) Lake Louise

Lake Louise is het grote zusje van Lake Moraine en ligt ook in Banff National Park. Ook dit meer staat bekend om zijn prachtige turkooisblauwe kleur en wanneer de zon er nog eens op schijnt, geloof je je ogen helemaal niet. Laat de foto’s je maar overtuigen! Rondom Lake Louise zijn er verschillende wandelingen die je kunt doen. Onze favoriet is de Plain of the Six Glaciers-trail. Deze wandeling van 14,6 km brengt je langs het meer helemaal naar de omliggende bergketen waarbij je een steeds beter uitzicht hebt over Lake Louise. Het leuke aan deze wandeling is dat het je langs een theehuis brengt dat in 1927 werd gebouwd. Een leuk alternatief is de wandeling van 3,5 km naar Lake Agnes Teahouse. Niet zo’n wandelaar? Dan kun je ook een kano huren bij het Fairmont Chateau en het meer vanaf het water ontdekken.

lake louise canada
 • Save
lake louise kleur
 • Save

Hoe kom je er?

Lake Louise ligt op 45 minuten rijden van het stadje Banff in Banff National Park. Ga er op tijd heen om een van de weinige parkeerplaatsen te bemachtigen, want overdag wordt het er behoorlijk druk. Of speel op veilig door een shuttle te boeken via Parks Canada, die je ook nog eens gratis naar Lake Moraine brengt vanaf Lake Louise. Wil je wat langer kunnen genieten van het uitzicht op Lake Louise? Dan kun je ook een overnachting boeken in het prachtige Fairmont Chateau, het enige hotel aan Lake Louise!

3) Peyto Lake

Dit meer was misschien wel onze persoonlijke favoriet in dit lijstje van mooiste meren in West-Canada. Grote kans dat je het ook al hebt zien passeren op sociale media. Peyto Lake is wereldberoemd vanwege zijn intense azuurblauwe kleur en vorm dat doet denken aan een wolf of vos. De typische kleur van het water komt voort uit een mengsel van helder gletsjerwater dat zich heeft vermengd met het gruis van de afgesleten rotsen. Peyto Lake bereik je makkelijk na een korte wandeling van 10 minuten vanaf de parking. Je hebt er een uitkijkplatform over het meer. Vlak voor het uitkijkpunt kun je ook links afslaan in het bos en kom je uit onder het uitkijkplatform op de rotsen. De ideale spot om prachtige foto’s te nemen.

lake peyto
 • Save
lake peyto west-canada
 • Save

Hoe kom je er?

Ook Peyto Lake is gelegen in Banff National Park, op een uur rijden van Banff. Het meer ligt langs de wereldberoemde Icefield Parkway of Highway 93 die van Banff naar Jasper gaat. Het staat goed aangegeven op de Highway, dus je kunt het zeker niet missen! Ga er op tijd naartoe om zeker te zijn van een plaatsje op de parking. Wie wil, kan vanaf het uitkijkplatform nog verder wandelen voor andere uitzichten over het meer.

4) Maligne Lake

Maligne Lake is het grootste natuurlijke meer in de Canadese Rockies. Dit 22 km lange meer strekt zich uit in Jasper National Park en wordt omgeven door magnifieke besneeuwde bergpieken en gletsjers die het meer voeden. In het midden van het meer vind je het fotogenieke Spirit Island dat je enkel kunt bereiken met een boot. Er is maar één organisatie die je naar Spirit Island kan brengen, dus tijdig tickets kopen is de boodschap! Wil je wat langer genieten van de schoonheid van Spirit Island, dan kun je ook een kano huren voor een dag. Hou er wel rekening mee dat je er al snel meer dan 3 uur over doet om het eilandje te bereiken per kano (en dan moet je nog terug). Voor de echte avonturiers kun je verder peddelen naar de overkant van Maligne Lake en overnachten op een van de backcountry campings rondom het meer.

Canada
 • Save
maligne lake jasper national park
 • Save

Hoe kom je er?

Maligne Lake ligt op een uur rijden van het stadje Jasper, maar de weg ernaartoe is zeker geen straf. Grote kans dat je onderweg een van de vele dieren spot die Canada rijk is, zoals beren, elanden of dikhoornschapen. Onderweg naar Lake Maligne kom je ook langs Medicine Lake wat zeker even de moeite waard is om te stoppen voor een foto!

5) Emerald Lake

De naam van dit meer doet het zeker eer aan, want vanwege zijn prachtige smaragdgroene kleur is Emerald Lake een plaatje om naar te kijken. Huur een typische rode kano en verken het meer vanaf het water terwijl je geniet van de besneeuwde bergtoppen van de Kicking Horse Valley. Je kunt ook helemaal rondom het meer wandelen via een makkelijk wandelpad van 5,2 kilometer. Wij gingen er in de late namiddag naartoe waardoor het al heel wat rustiger was rondom het meer. Wil je wat langer genieten van Emerald Lake? Maak de ervaring helemaal af door een overnachting te boeken in de gezellige Emerald Lodge met uitzicht op het meer.

emerald lake
 • Save
emerald lake rondreis west-canada
 • Save

Hoe kom je er?

Emerald Lake is gelegen in het Yoho National Park in West-Canada en kun je makkelijk bereiken met de auto. Aan het meer is een grote parking, dus je vindt er wel een plaatsje op elk moment van de dag. Vanuit Banff is het ongeveer een uur rijden, maar het is de rit zeker meer dan waard.

6) Lake Minnewanka

Lake Minnewanka is met zijn 28 kilometer het grootste meer in de Canadese Rocky Mountains. Omgeven door spectaculaire berglandschappen biedt het een uitzicht waar je maar geen genoeg van kunt krijgen! Langs de oever van het meer kun je de Shore Trail van 7,6 km heen- en terug wandelen die je brengt tot aan Stewart Canyon. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Cascade rivier die door het ravijn gaat en uitmondt in Lake Minnewanka. Na de Stewart Canyon Bridge kun je verder wandelen, maar dit is wel grizzlygebied! Tussen 10 juli en 15 september mag je deze wandeling enkel voortzetten in hechte groepjes van vier personen en je moet steeds berenspray bij je hebben (dit geldt voor alle wandelingen in Canada). Een andere leuke manier om Lake Minnewanka te verkennen is door een cruise te maken over dit meer in West-Canada.

lake minnewanka
 • Save
stewart canyon
 • Save

Hoe kom je er?

Lake Minnewanka ligt op 15 minuten rijden van het stadje Banff en bereik je via de Lake Minnewanka Scenic Drive. De weg naar het meer is al een hele belevenis op zich, want dit is de ideale plaats om wildlife te spotten. Het gebied rondom Lake Minnewanka zit vol met dieren zoals zwarte beren, grizzly’s, herten, elanden, dikhoornschapen en zelfs poema’s en wolven. Ga vroeg in de ochtend, hou je camera in de aanslag en kijk goed rond, want de kans is groot dat je iets ziet!

7) Two Jack Lake

Op 15 minuten rijden van Banff vind je een ander prachtig meer: Two Jack Lake. Dit meer is vooral bij zonsopgang de moeite waard, want dan heb je een prachtig zicht op Mount Rundle die reflecteert in het water. Echt wandelpaden vind je niet rondom Two Jack Lake, maar het is wel de ideale plaats voor watersporten. Je kunt er kajakken, kanoën, suppen, vissen of gewoon genieten van het prachtige uitzicht. Net zoals in de meeste nationale parken in Canada vind je ook hier de typische Adirondack stoelen waar je gerust plaats in kunt nemen om te genieten van de omgeving. Deze vind je ook regelmatig terug aan de vele meren in West-Canada.

two jack lake
 • Save
rode stoelen two jack lake
 • Save

Hoe kom je er?

Net als Lake Minnewanka is ook Two Jack Lake gelegen aan de Lake Minnewanka Scenic Drive. Je kunt beide meren dus makkelijk bezoeken op één dag. Aan deze weg vind je ook de Cascade Ponds, wat ons betreft zeker ook een leuke stop om te maken! Het is één van de leukste dingen om te doen in Banff.

8) Pyramid Lake

Een van de leukste dingen om te doen in Jasper National Park is een kano huren en Pyramid Lake verkennen bij zonsopgang. Dit meer is gelegen aan de voet van Pyramid Mountain, een bijzondere berg die opvalt met zijn roodachtige tinten. Tijdens zonsopgang krijg je een prachtige reflectie van de berg in het water. Ook in dit meer is een klein eilandje gelegen genaamd Pyramid Island, wat je vlot bereikt via een houten brug en waar je op kunt rondwandelen.

pyramid lake jasper
 • Save
pyramid island jasper
 • Save

Hoe er geraken?

Pyramid Lake ligt op slechts 5 km van het stadje Jasper en is makkelijk bereikbaar met de auto of camper. Er zijn verschillende parkeerplaatsen rondom het meer. Vanuit Jasper vertrekken ook verschillende wandel- en fietspaden richting Pyramid Lake.

9) Kinney Lake

Kinney Lake is wat ons betreft nog een echte verborgen parel in de Canadese Rocky Mountains. Dit meer is gelegen in het Mount Robson National Park en wordt vaak onterecht overgeslagen tijdens een rondreis in Canada. Vanaf het bezoekerscentrum kan je de Berg Lake Trail nemen die je in 7 km naar Kinney Lake brengt. Naarmate je steeds dichter komt bij het meer krijg je een beter zicht op de grootste berg van de Canadese Rocky Mountains: Mount Robson. Aan Kinney Lake kan je verder wandelen als je dat wilt. De echte sportieveling kan de volledige Berg Lake Trail wandelen die in totaal 42 km is heen- en terug. Je kan de wandeling ook opsplitsen door onderweg op een van de backcountry campings te slapen.

kinney lake west-canada
 • Save
mount robson park
 • Save

Hoe kom je er?

Dit meer vind je in Mount Robson National Park dat tussen Jasper en Clearwater ligt. Wanneer je een rondreis maakt door West-Canada van Calgary naar Vancouver dan is de kans groot dat je hier passeert. Nabij Mount Robson National Park kan je overnachten op een van de campings zoals Robson River Campground of in een van de lodges dichtbij het park.

10) Rawson Lake

We eindigen onze top 10 mooiste meren in West-Canada met nog een verborgen parel in Kananaskis Country. Dit is er een voor wie graag de natuur nog voor zichzelf heeft, want hier vind je maar enkele wandelaars! Deze wandeling van 7,8 km vertrekt aan Upper Kananaskis Lake en brengt je langzaam omhoog door de Canadese bossen. Op het einde van de wandeling kom je aan bij Rawson Lake, een prachtig alpinemeer dat ligt verscholen aan Mount Serrail. Neem een lunch mee om te picknicken aan dit smaragdgroene meer en spits je oren want rondom het meer vind je pika’s, een knaagdier die je alleen in Alpinegebied vindt. Rawson Lake ligt ook in grizzlygebied, dus neem zeker berenspray mee en maak altijd voldoende lawaai tijdens het wandelen om aan te kondigen dat je er bent.

rawson lake west-canada
 • Save
kananaskis country canada
 • Save

Hoe er geraken?

Rawson Lake ligt in Kananaskis Country nabij Upper Kananaskis Lake. Dit gebied ligt op een uur rijden van Banff en als je de tijd hebt, is het iets wat je zeker moet meenemen tijdens je rondreis door Canada! Het is nog niet zo populair als Banff of Jasper, maar de natuur is minstens even mooi. Voor Kananaskis Country heb je een dagpas nodig van $15 CAD die je kunt kopen aan het bezoekerscentrum wanneer je richting het meer rijdt.

Voor je naar Canada reist

Al deze meren in West-Canada, met uitzondering van Rawson Lake, liggen in de nationale parken van Canada. Om de nationale parken te bezoeken heb je verplicht een Parks Canada Pass nodig. Indien je net als ons gaat rondreizen in Canada koop je best een Discovery Pass. Dit koop je per voertuig en kost $145,25 CAD of ongeveer €99. Nadien blijft dit nog een jaar geldig. Reis je rond met een camper, dan raden we je ook aan om op voorhand al je campings vast te leggen. De mooiste campings zijn vaak al weken op voorhand uitverkocht. Via de officiële website van Parks Canada vind je alle campings in de nationale parken terug en kun je een plaats reserveren.

Tot slot willen we je eraan herinneren dat er in Canada heel wat wildlife is! De kans is groot is dat je een dier tegenkomt wanneer je een van de vele meren in Canada bezoekt. Voor alle dieren geldt steeds dat je voldoende afstand moet houden en je ze nooit benadert! In Canada zijn er ook veel zwarte beren en grizzly’s. Koop daarom voor de start van je reis zeker berenspray en maak tijdens je wandelingen voldoende lawaai. Zo weten de dieren dat je in de buurt bent en kom je zelf niet voor een onaangename verrassing te staan.

uitzichten in Canada
 • Save

Heb je nog vragen over reizen naar Canada? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Op zoek naar meer informatie over je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *