Great Ocean Road in 3 dagen: beste stops & reisroute

De Great Ocean Road in Australië is zonder twijfel een van de mooiste kustlijnen ter wereld. Deze scenische autoroute brengt je gedurende 243 km langs prachtige uitzichtpunten van Torquay tot Allansford. Dramatische kliffen zoals de bekende Twaalf Apostelen, ongerepte stranden en wildlife zoals koala’s en kangoeroes zorgen voor het decor. In deze gids lees je de ultieme driedaagse reisroute voor het beste van de Great Ocean Road. We geven je ook tips waar te overnachten en hoe je deze route kunt uitbreiden of inkorten. Maak je klaar voor een onvergetelijke roadtrip in Australië!

Waar ligt de Great Ocean Road?

De Great Ocean Road ligt aan de zuidkust van Australië , in de staat Victoria. Deze weg staat ook wel bekend als de B100 en brengt je gedurende 243 km van het ene prachtige uitzicht naar het andere langs de Grote Oceaan. De officiële start van deze scenische weg is in Torquay en eindigt in Allansford nabij Warrnambool. De makkelijkste manier om er te geraken is vanuit de stad Melbourne waar je ook een internationale luchthaven hebt. Vanaf Melbourne is het nog zo’n anderhalf uur rijden tot in Torquay.

gibson steps great ocean road
 • Save

Hoe je verplaatsen

De beste manier om de Great Ocean Road te ontdekken is met je eigen vervoer. Zo kun je zelf het tempo bepalen en beslissen waar je een stop maakt. Wij reisden zelf in Australië rond met een camper. Langs de Great Ocean Road vind je tal van campings voor elk budget. Reis je met de auto dan heb je een groot aanbod aan hotels en lodges langs de Great Ocean Road. Wij geven je per dag verschillende opties om te overnachten!

REISTIP: In Australië rijden ze links! Dat is even wennen maar ben je snel gewoon. Er staan ook vaak borden aangegeven langs de kant van de weg om je hier aan te herinneren.

great ocean road in australië
 • Save
rijden op de great ocean road
 • Save

Dag 1: Torquay naar Apollo Bay

Vandaag rij je van van het surfersdorpje Torquay richting Apollo Bay en zal je ongeveer 100 km afleggen. Vertrek je uit Melbourne reken er dan op dat je eerst nog anderhalf uur moet rijden tot in Torquay.

Bells Beach & Memorial Arch

In het surfersdorpje Torquay vind je Bells Beach waar jaarlijks het iconische Rip Curl Surf Championship wordt gehouden. Ga zeker een kijkje nemen hoe de surfers de woeste golven trotseren of waag je zelf aan een surfles! In Torquay kun je ook een bezoek aan het Australian National Surfing Museum. Vervolgens rij je verder richting de Memorial Arch wat het officiële begint aangeeft van de Great Ocean Road. Neem zeker een foto bij deze iconische boog!

bells beach australië
 • Save
great ocean road in australië
 • Save

Erskine Falls & Kennet River

Vanaf de Memorial Arch baan je je een weg langs allerlei mooie stranden waarbij je zoveel kunt stoppen als je wilt zoals Teddy’s Lookout. Ga zeker ook een kijkje nemen naar de Erskine Falls. Vanaf de parkeerplaats wandel je in 10 minuten naar deze prachtige waterval door het groene regenwoud. Vervolg nadien je route richting Kennet River. Dit gebied is populair vanwege de vele koala’s in de eucalyptus bomen. Velen stappen uit aan het Koala Café in Kennet River, maar als je verder rijdt over de Grey River Road heb je meer kans om koala’s te zien. Zelf zagen wij er hier maar liefst vier! Eindig je dag bij Marinners Lookout of Wild Dog Creek vlakbij Apollo Bay.

REISTIP: Naast de Erskine Falls heb je dieper in het Great Otway National Park ook nog de Hopetoun Falls en The Redwoods. Heb je tijd dan kun je ook zeker overwegen hier een stop te maken, maar dit vraagt wel wat een omweg.

erskine falls great ocean road
 • Save
koala kennet river
 • Save

Waar verblijven

Je eindigt dag 1 van je route langs de Great Ocean Road nabij Apollo Bay. Reis je met een camper zoals wij deden dan raden we je heel erg Blanket Bay Campground aan! Deze prachtige natuurcamping ligt aan de kust in het Great Otway National Park. ’s Avonds zagen we hier ook een koala in de boom! Boeken doe je via de officiële website van Victoria Parks. Reis je met een auto dan is Seafarers Getaway een aanrader. Je zit vlak aan het strand, heerlijk om ’s avonds de zonsondergang mee te pikken!

blanket campground australië
 • Save

Dag 2: Apollo Bay naar Princetown

Op dag 2 van deze reisroute langs de Great Ocean Road in Australië rij je van het stadje Apollo Bay richting Princetown. Met alle stops samen zul je ook vandaag ongeveer 100 km afleggen. En je eindigt met een hoogtepunt!

Cape Otway National Park

Je eerste stop is Cape Otway waar je de oudste vuurtoren van Australië vindt. Wij vonden de rit naar Cape Otway erg prachtig, omdat je door weelderig groen bos rijdt. Onderweg heb je ook opnieuw kans om koala’s en kangoeroes te zien! Bij Cape Otway kun je de vuurtoren bezoeken voor $20 AUD per persoon, maar dit hebben we zelf niet gedaan omdat er al genoeg te zien is! Ben je beperkt in tijd dan kun je deze stop dus ook overslaan.

cape otway vuurtoren
 • Save
cape otway national park
 • Save

Wreck Beach

Je zet je rit verder waarbij je langs Castle Cove komt, een uitzichtpunt vlak aan de snelweg. Dit is ook de start van The Great Ocean Walk en wie wilt kan een stukje van deze trail wandelen. Zelf deden wij een wandeling bij Wreck Beach. Hier ga je 320 treden naar beneden tot aan het strand. Het best is deze pittige wandeling bij laagtij te doen, wanneer je de ankers kunt zien van schepen die de strijd met deze ruwe kustlijn zijn verloren. Veel mensen slaan deze stop over, dus de kans is groot dat je het strand helemaal voor jezelf hebt! Je rijdt voor deze stop wel eerst over een gravelweg van 5 km, maar dit was goed te doen met onze camper. Nadien maakten wij een stop voor een heerlijke koffie bij Clean Cravings Eatery.

castle cove great ocean road
 • Save
wreck beach great ocean road
 • Save

Gibson Steps & Twelve Apostles

Na je koffiepauze rij je verder tot de Gibson Steps. Hier neem je een lange trap langs een klif tot aan het strand. Daar heb je zicht op een 70 meter hoge rots die alleen in het water staat en spectaculair is om te zien! Dag 2 langs de Great Ocean Road sluiten we af met hét hoogtepunt van deze route: de Twelve Apostles. Wij hebben dit bewust tot het laatste gehouden op dag twee zodat we de Twelve Apostles konden zien tijdens zonsondergang. Je ziet de overgebleven acht apostelen (de anderen zijn in het verleden ingestort door erosie) baden in de oranje gloed terwijl de zon verdwijnt in de zee. Haal die camera maar boven! Rij nadien nog een stukje terug richting Princetown waar je de nacht spendeert. Omdat Princetown het dichtst bij de Twaalf Apostelen ligt is het ook goed te doen om dit na zonsondergang te rijden.

gibson steps great ocean road
 • Save
twelve apostles great ocean road
 • Save

Waar verblijven

Reis je met de camper dan moet je bij de camping Princetown Reserve zijn. Deze camping is niet duur en ’s morgens wordt je begroet door tientallen kangoeroes die komen grazen op het domein! Als alternatief zijn de knusse studio’s van Vayu Vista de ideale plaats om je dag af te sluiten.

Dag 3: Princetown naar Allansford

De laatste dag van deze drie-daagse reisroute is aangebroken! Vandaag rij je van Princetown richting Allansford wat het einde is van de Great Ocean Road. Onderweg staan nog enkele van de mooiste bezienswaardigheden te wachten!

Loch Ard George & Razorback

Wat is beter dan de Twelve Apostles zien? Ze twee keer kunnen bewonderen! Verlaat Princetown en maak ’s morgens nog een stop aan de Twelve Apostles om een laatste blik te werpen op het icoon van de Great Ocean Road. Overdag is het een andere beleving dan tijdens zonsondergang! Rij nadien verder richting Loch Ard George en The Razorback. Vroeger kon je naar beneden op het strand maar door de instabiliteit van de klif is dit nu niet meer toegestaan. Toch is het een mooi uitzicht om mee te pikken en mag je dit zeker niet overslaan!

razorback
 • Save
loch ard george great ocean road
 • Save

London Bridge & the Grotto

Vervolg je route naar nog meer bijzondere rotsformaties zoals de London Bridge en The Grotto die vlak bij elkaar liggen. Beide stops zijn het resultaat van jaren erosie van de golven tegen de kliffen en erg indrukwekkend om te zien! Bij de Grotto kijk je door het natuurlijk gevormde gat door de klif naar de oceaan. De London Bridge verwijst dan weer naar de vorm dat deze kliffen hebben. Ooit was de London Bridge verbonden met het vasteland, tot in 1990 een deel instortte waarbij twee toeristen vast zaten op het overgebleven stuk! Gelukkig konden ze het nog navertellen, van een avontuur gesproken.

london bridge
 • Save
the grotto
 • Save

Bay of Islands

 We eindigen deze laatste dag langs de Great Ocean Road in Australië bij de Bay of Islands. Ook hier heb je zicht op torenhoge, kalkstenen rotsen die uit de oceaan steken. Sommigen beweren zelf dat dit nog mooier is dan de Twaalf Apostelen, en dan vooral omdat je hier vaak geen massa toeristen hebt. Het is alvast een heel mooie afsluiter van je roadtrip langs de Great Ocean Road! Je eindigt deze route in Allonsford. Je kunt er voor kiezen om te overnachten in Warrnambool wat op 10 minuten rijden van Allonsford ligt of je rijdt diezelfde dag nog terug richting Melbourne waar je ongeveer 3 uur over doet.

bay of islands
 • Save

Waar verblijven

In Warrnambool vind je tal van campings waar je kunt verblijven met je camper zoals het Warrnambool Holiday Village. Ook indien je met de auto reist zijn er leuke opties zoals het Allansford Hotel Motel. Eindig je deze reisroute in Melbourne dan is Rydges Melbourne echt een aanrader!

Je route inkorten of uitbreiden

Als je beperkt bent in tijd is het ook mogelijk om de Great Ocean Road in Australië in één dag te doen. Hou er wel rekening mee dat je vroeg moet beginnen en je veel zult rijden. Ook is het zo dat kangoeroes en andere dieren actief worden tijdens de schemering, waardoor het afgeraden is om dan nog te rijden. Heb je slechts één dag de tijd dan raden we je aan om een dagtour te boeken. Zo hoef je zelf niet te rijden en ben je er toch zeker van alle hoogtepunten te hebben gezien langs de Great Ocean Road!

snoezelsontheroad great ocean road australië
 • Save
stranden australië
 • Save

Ben je op rondreis in Australië dan heb je ook hier veel opties. Zelf reden wij na de Great Ocean Road verder naar the Grampians National Park. Hier kun je namelijk ontzettend mooie wandelingen maken! Je kunt vanuit Allansford ook je reisroute verder zetten richting de stad Adelaide of je rijdt terug richting het bruisende Melbourne. Vanaf Melbourne kun je dan weer verder reizen richting Sydney of Cairns. Of overweeg een reis door Tasmanië, onze favoriete plaats in Australië!

Beste reistijd Great Ocean Road

In Australië zijn de seizoenen omgekeerd. Dat betekent dat het zomer is van december tot en met februari. December en januari zijn de drukste maanden om de Great Ocean Road in Australië te bezoeken, want dan hebben ook de Australiërs zomervakantie. De beste reistijd is in deze periode, en het is dan ook aangeraden om tijdig je auto en accommodaties vast te leggen. November en februari zijn ook goede maanden, dan is het rustiger maar heb je meer kans op een regenbui. Wij gingen zelf in februari en hadden schitterend weer.

great ocean road in australië
 • Save

Heb je zelf al de Great Ocean Road bezocht in Australië? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Op zoek naar meer informatie over je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *