Hoe plan je een reis

Hoe plan je een reis: 8 eenvoudig tips voor een zorgeloos avontuur

Het plannen van je volgende reis gaat altijd gepaard met een spannend en enthousiast gevoel. Maar het kan ook behoorlijk overweldigend zijn, zeker als plannen niet echt jouw ding is. Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee moet houden, zoals het aanvragen van je visum, bepalen van je reisroute en wat allemaal mee te nemen? Gelukkig hoeft het samenstellen van jouw ideale reis helemaal niet moeilijk te zijn. Zeker niet als je deze 8 tips volgt voor jouw volgende avontuur! Voor je het weet zit je zorgeloos op de vlieger richting jouw droombestemming!

1) Bepaal je budget

Dit is een belangrijke stap bij het plannen van je reis en zal indirect mee bepalen naar welke bestemming je zal gaan. Sommige landen zijn goedkoper om te bereizen dan anderen. Zo zal je in landen zoals Thailand of Maleisië langer toekomen met hetzelfde budget als in Nieuw-Zeeland of Canada. Stel een realistisch budget voorop en hou rekening met vluchten, soorten accommodaties en onvoorziene kosten. Afhankelijk van waar je woont, kan je ook met de auto of trein reizen wat vaak goedkoper is (en beter voor het milieu!). Reis je naar tropische bestemmingen, dan hou je best rekening met extra kosten zoals vaccinaties en het aanvragen van visums.

Cambodja Angkor
 • Save
maligne lake
 • Save

2) Wat voor type reiziger ben je?

Kies een bestemming op basis van jouw voorkeuren bij het plannen van een reis. Elk land heeft veel te bieden, maar iedereen heeft andere interesses en het is belangrijk hier rekening mee te houden. Ben je een echte natuurliefhebber en hou je van wandelingen? Dan zijn bestemmingen zoals Canada en Nieuw-Zeeland zeker de moeite. Toch liever een stad om wat cultuur op te snuiven? Dan ben je beter af in Sevilla of Tbilisi. Of een ontspannen zon-zee-strand vakantie? Dan kan je niet mis doen met bestemmingen zoals Albanië of Thailand! Wat voor type reiziger je ook bent, er is voor ieder wat wils!

Vietnam Hoi An
 • Save
 • Save

3) Opzoeken van je bestemming

Nu je weet wat je budget is en waar je heen wilt kan je je gaan verdiepen in je bestemming! Zoek eerst op wat de beste reistijd is, je wilt namelijk niet tijdens het regenseizoen in Azië zitten. Door het lezen van blogs kan je heel wat informatie vinden over reisbestemmingen. Zo is Pinterest een leuk platform om blogs terug te vinden. Op reisblogs lees je vaak over persoonlijke ervaringen van reizigers en tips die je niet snel op het internet vindt. Of laat je inspireren door sociale media zoals Instagram waar je ook leuke posts kunt opslaan in folders. Zo kan je achteraf altijd eens gaan terug kijken. Tot slot is het ook altijd leuk om eens te sparren met mensen die je kent die al op jouw droombestemming zijn geweest.

Ken je niemand om je vragen aan te stellen? Dan mag je ook altijd met ons een gesprek inplannen waar we met plezier al jouw vragen beantwoorden over jouw volgende reis!

4) Uitstippelen van een reisroute

Eenmaal je wat achtergrondinformatie hebt over je bestemming kan je een reisroute gaan uitstippelen. Dit hoeft niet tot op het uur gedetailleerd te zijn, maar kan je wel inzicht bieden in zaken zoals af te leggen afstanden of openingstijden van musea. Denk ook na hoe je je wilt verplaatsen op jouw bestemming. Sommige landen zijn ideaal om te doen als road trip waarbij je met een huurauto het land verkent. In Azië is het dan weer eenvoudiger om gebruik te maken van lokaal transport, waarbij je via websites zoals 12GO makkelijk online tickets kunt kopen.

Wij slaan op Google Maps altijd onze locaties op die we willen bezoeken. Je kan er ook wat extra informatie bij noteren zoals openingstijden of een tip dat je hebt gelezen. Door alles te gaan pinnen creëer je makkelijk een reisroute in een Google Maps kaart.

canada drone
 • Save

5) Boeken van je reis

Dit is misschien wel het leukste deel van je reisvoorbereiding! Na al dat opzoeken is het tijd om je vlucht en accommodaties te boeken. Voordelige vluchten kan je makkelijk vinden via Skyscanner. Doe dit al enkele maanden op voorhand, dan zijn vluchten vaak goedkoper. Voor het boeken van hotels gebruiken wij altijd Booking.com. Doe je dit regelmatig, dan krijg je op termijn ook steeds meer kortingen en voordelen als je een Genius-account aanmaakt. Ook activiteiten moet je soms op voorhand boeken om zeker te zijn van een plaatsje. Bij Getyourguide.com of Viator.com vind je altijd een overzicht van de leukste activiteiten op jouw bestemming.

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

6) Plannen van je aankomst

Je weet waar je naar toe gaat en alles is geboekt! Nu is het enkel nog uitkijken naar het vertrek. Reizen kan heel vermoeiend zijn, zeker als je een lange vlucht moet nemen. Bereid daarom je aankomst goed voor zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Schaf een e-sim aan zodat je direct internet hebt. Zoek op voorhand ook op hoe je snel bij je hotel kunt geraken. Vaak zijn er shuttlediensten vanaf de luchthaven aanwezig of kan je een taxi of Uber nemen. Laat je hotel ook tijdig weten hoe laat je ongeveer aankomt, zodat er zeker iemand aanwezig is om je in te checken.

 • Save
Thailand strand
 • Save

7) Administratie

Het in orde brengen van je administratie is een niet te onderschatten onderdeel van je volgende reis. Er zijn enkele zaken waar je zeker rekening mee moet houden:

 • Aanvragen van een visum: Voor sommige landen moet je een visum aanvragen op voorhand. Voor andere landen doe je dit ‘on arrival’, waar het belangrijk is een pasfoto bij de hand te hebben en het gepaste bedrag in de lokale munteenheid. Zoek tijdig op bij de juiste ambassade wat geldig is voor jouw bestemming. Vaak moet je paspoort ook nog minstens 6 maanden geldig zijn na aankomst op jouw bestemming.
 • Vaccinaties: Wanneer je naar landen gaat met bepaalde risicogebieden op ziektes is dit zeker noodzakelijk! Voor bepaalde landen, zoals in Afrika waar er gele koorts is, is dit zelf verplicht. Ben je niet zeker voor wat je allemaal in aanmerking komt, maak dan tijdig een afspraak bij het tropisch instituut.
 • Reisverzekering: Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Verzekerd op reis gaan is zeer belangrijk. Indien er toch iets gebeurd, dan kan je de juiste hulp krijgen zonder achteraf een gigantische rekening voor geschoteld te krijgen.
 • Medicatie: Wanneer je naar gebieden reist waar er malaria zit neem je best een dosis malariapillen mee. Reken daarnaast ook uit hoeveel persoonlijke medicatie je moet meenemen voor de duur van je reis.
 • Rijbewijs: Indien je in het buitenland een auto huurt heb je soms een internationaal rijbewijs nodig. Dit kan je aanvragen bij je gemeente maar dient ook op tijd te gebeuren.

Tot slot is het nog altijd aangeraden om je reisdocumenten te kopiëren en af te printen. Ook al leven we in een digitale wereld, niet alle landen zijn hier altijd op voor zien. Daarnaast is het meenemen van extra pasfoto’s ook altijd handig.

Hoe plan je een reis
 • Save

8) Maak een paklijst

Nu je weet waar je naar toe gaat en wat het klimaat zal zijn, kan je beginnen nadenken over wat je allemaal gaat meenemen. Door het maken van een paklijst ben je zeker dat je niets essentieel vergeet en heb je een handig overzicht of je alles al in huis hebt! Hou ook rekening met de culturele normen in bepaalde landen. Zo is het handig om een sjaal mee te nemen naar landen waar je uit respect je schouders en knieën bedekt. En tot slot, een veel gemaakte fout door reizigers: neem niet te veel mee! Zeker als je een langere reis gaat maken. Het is beter om licht te reizen, en als je dan toch nog iets nodig hebt koop je het beter lokaal!  

Heb je nog vragen over het plannen van je volgende reis? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Op zoek naar meer informatie over je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *