10 tips voor je reis naar Thailand

Een reis naar Thailand kan niet ontbreken op je reis bucketlist! Voor velen is het de toegangspoort tussen de westerse en oosterse wereld met weelderige jungles en tropische stranden. Voor anderen is dit het land van ladyboys, thaiboksen, full-moon parties en pingpongshows. Wat je interesses ook zijn, Thailand heeft ontzettend veel te bieden! Om je toekomstige reis naar dit land goed voor te bereiden moet je wel met enkele dingen rekening houden. We geven je alvast 10 tips mee die je moet weten voor je reis naar Thailand zodat jij zorgeloos kunt genieten!

1) Bekijk op voorhand je reisroute

Het is geen vereiste om alles al op voorhand in detail te hebben uitgestippeld. Thailand is echter een gigantisch land met grote afstanden. Transport zal dan ook één van je duurdere uitgaven zijn tijdens je reis en daarom is een efficiënte reisroute handig voor je portemonnee. Bekijk al op voorhand hoe je wilt reizen en wat je manier van transport zal zijn. Vooral in het zuiden met de verschillende eilanden is het interessant om vooraf even te kijken wat je wensen zijn. In Thailand zijn er verschillende manieren op je te verplaatsen: het vliegtuig, de bus, de boot of (nacht)trein. Voor het boeken van je transfers kan je gerust wachten en dit lokaal regelen. Enige uitzondering zijn de nachttreinen die je best enkele dagen op voorhand boekt om zeker een plaatsje te hebben. Via Asia12Go kan je makkelijk je reisroutes en bijhorende tickets al op voorhand boeken!

2) Breng je visum op voorhand in orde

Om Thailand te mogen inreizen heb je een visum nodig. Wanneer je naar Thailand reist krijg je als Belg of Nederlander bij aankomst een visum on arrival dat 30 dagen geldig is. Dit wordt bij aankomst in de luchthaven van het land geregeld en is volledig gratis. Wens je langer dan 30 dagen te blijven in Thailand en weet je dit reeds op voorhand dan is het aangeraden om vooraf een verlengd visum aan te vragen bij de ambassade in België of Nederland. Verdere informatie hierover kan je best navragen via de federale overheidsdienst die je ook de laatste status betreffende reisadvies geeft.

Je kunt je visum ook ter plaatse in Thailand verlengen, maar dat gaat gepaard met een administratief (en duur) proces. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat je hier enkele uren zoet mee bent, maar daartegenover staat wel een verlengd verblijf van 30 naar 60 dagen. De prijs om je visum te verlengen in Thailand kost ongeveer 1950 THB of €52 en dien je ter plaatse cash te betalen.

tempels in thailand
 • Save
similan eilanden thailand
 • Save

3) Download de kaart van Thailand offline

Het is handig om alvast even de kaart van Thailand te downloaden op je telefoon. Dit zorgt ervoor dat je ten allen tijde navigatiemogelijkheden ter beschikking hebt. In de jungle of op afgelegen stranden heb je namelijk niet altijd bereik, maar het is wel leuk om te weten waar je exact bent. Met Google Maps is het offline gebruik van navigatie enkel mogelijk voor autowegen. Wandelpaden zullen niet mee in detail worden opgenomen, maar je weet ten minste hoe je georiënteerd bent. Een alternatief voor Google Maps is MAPS.ME, waar je ook offline beschikbare kaarten hebt.

reizen naar thailand
 • Save

4) Hou rekening met het (regen)seizoen

Thailand is een uitgestrekt land wat de nodige variatie in het klimaat met zich meebrengt. Het grootste deel van het land heeft een tropisch moessonklimaat, wat te verdelen valt in drie seizoenen. De beste periode om Thailand te bezoeken is van november tot april. Dit is de periode met aangename temperaturen (25-30 graden) en wanneer er weinig neerslag valt.

Het hete seizoen valt tussen maart en juni waarbij de temperatuur kan oplopen tot 40 graden. Hierop volgt dan het regenseizoen van juni tot en met november. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, vaak valt er op een korte periode veel regen dat afgewisseld wordt met enkele uren zon. De hevige regenbuien vallen vooral in de namiddag of ’s avonds. Ondanks dat het dus altijd aangenaam warm is in Thailand, vergeet je best niet je regenjas of poncho!

5) Voorzie probiotica indien je gevoelige darmen hebt

Thais eten is geweldig! Gevarieerd, gezond en altijd vers gemaakt. Het is zeer toegankelijk, maar het kan even wennen zijn voor je (Westerse) maag. Niets is zo vervelend als krampen, misselijkheid of een hele dag in je bed liggen omdat er iets misvallen is. Een hulpmiddel hiervoor is het nemen van probiotica.  Dit kan je vooraf en zonder voorschrift in de apotheek thuis halen. Mocht dit niet in je koffer zitten, kan je in de lokale supermarkten in Thailand drankjes voor de bevordering van de darmflora halen. Het meest bekende voorbeeld hierin zijn de gekende Yakult drankjes.

6) Essentiële zaken die je zeker moet meenemen in je bagage

Tijd om in te pakken! Maar wat neem je allemaal mee op je reis naar Thailand? Hieronder vind je de belangrijkste dingen die je zeker niet mag vergeten als je naar het land van de glimlach reist:

 • Zonnecrème: het klinkt logisch, maar de zon in Thailand brandt hard en onze gevoelige huid heeft hier bescherming voor nodig! Zonnecrème is in Thailand heel duur en smeert vaak ook niet zo goed als onze zonnecrème. Neem daarom zeker voldoende mee van thuis!
 • Muggenspray: Muggen komen het hele jaar door in Thailand en het zijn er veel.  Het is dan ook aangeraden om je hiertegen te beschermen. Naast muggenspray kan de aankoop van een muggennet of klamboe interessant zijn, aangezien niet alle accommodaties hierover beschikken.

REISTIP! Wist je dat in Thailand nauwelijks malaria voorkomt? Je hoeft daarom geen preventieve behandeling hiervoor te nemen. Indien je toch in de ongerepte jungle gaat trekken, kan je altijd een noodbehandeling meenemen.

 • Medicatiekit: Het is altijd aangeraden om een medicatiekit mee te nemen op reis. Pijnstillers, medicatie tegen buikpijn en misselijkheid zijn altijd aangewezen. Daarnaast raden we zeker ook medicatie tegen reisziekte aan. Als je door het land reist neem je namelijk vaak de boot en/of bus. Zoals reeds eerder gemeld is het hebben van probiotica ook een win in je bagage.
 • Gepaste kledij: er zijn heel wat kledijvoorschriften bij het bezoeken van (religieuze) gebouwen zoals tempels. Vaak moeten je armen en benen bedekt zijn, anders kom je er niet in. Vergeet daarnaast ook zeker je regenjas of poncho niet, want if it rains, it pours in Thailand.
 • Vrouwelijke hygiëne: Voor onze vrouwelijke lezers raden we aan om voldoende tampons mee te nemen. In Thailand vind je enkel (dikker) maandverband in de winkels, wat niet zo aangenaam is in warme temperaturen.
stranden thailand
 • Save

7) Cash is king

De Thaise munteenheid wordt uitgedrukt in Thaise Baht (THB). Bij het schrijven van deze post is 100 Baht ongeveer €2,50. Het handigste is om op je telefoon een app te installeren die makkelijk de valuta omrekent. Op verschillende plaatsen kan je enkel cash betalen dus zorg er voor dat je altijd voldoende op zak hebt. Met de kaart betalen is vaak niet mogelijk, of ze rekenen een extra kost van 3% van het totaalbedrag aan.

Om cash af te halen, zijn er voldoende automaten beschikbaar doorheen het land, maar dit gaat gepaard met een extra kost van 220 baht (~€ 5,8). Dit is nog een extra kost naast de standaard kosten die je bank aanrekent. Vaak wordt er ook ‘With or Without Conversion?’ gevraagd. Kies dan altijd voor ‘without conversion’. Om onnodige kosten te vermijden, raden we je aan om voor vertrek de nodige cash via je bank te regelen.

8) Vaccinaties

Indien je afreist naar Thailand zijn er geen verplichte inentingen vereist. Wel zijn er heel wat vaccinaties aan te bevelen. Hiervoor raden we je aan om volgende website even te consulteren. Zeker als je van plan bent om een langere reis te maken door Azië is het belangrijk dit op voorhand te bekijken.

9) Internationaal rijbewijs

Om je binnen een bepaalde regio in Thailand vlot te verplaatsen is de scooter een uitstekende manier. Overal kan je scooterverhuur terugvinden waarbij je tussen de €5 en €8 betaald voor een huurperiode van 24h. Belangrijk hierbij is dat je NOOIT je paspoort als onderpand mag geven. Wij laten vaak ons Belgisch rijbewijs achter.

Zelf zijn ze redelijk laks met het gebruik van een helm, maar toch is dit verplicht (en veilig)! Ook een internationaal rijbewijs is verplicht om met een scooter te mogen rijden in Thailand, ook al vragen ze hier zelden naar. Je gewone rijbewijs wordt vaak niet erkend, dus spring tijdig even bij je gemeentedienst binnen om dit aan te vragen. Een internationaal rijbewijs kost tussen de €16 en €30, afhankelijk van je gemeente. Dit is drie jaar geldig en kan altijd nog van pas komen wanneer je elders buiten Europa reist.

Handig om weten is dat in Thailand het gebruik van een scooter onder categorie A van je rijbewijs valt. Er wordt zelden gecontroleerd, en als het toch voorkomt moet je soms een boete betalen van €15 en mag je gewoon weer doorrijden.

 • Save
 • Save

10) Installeer volgende apps

Als laatste van de 10 tips voor je volgende reis naar Thailand geven we je graag nog enkele nuttige applicaties mee.

 • Airalo: Indien je telefoon e-sims ondersteunt kan je digitaal een mobiel abonnement nemen. Dit kan je reeds op voorhand regelen zodat je bij aankomst niet meer op zoek moet gaan naar een telecomprovider. Nadelig is dat het vaak iets duurder uitkomt als een lokale sim.  
 • Asia12Go: Zoek je de meest optimale manier van transport tussen A en B in Thailand, dan is deze app onmisbaar op je telefoon. Nadat verschillende reisopties worden voorgesteld, kan je direct doorgaan met boeken om je tickets te verzekeren.
 • Booking.com: De meest gekende tool om je verblijf te boeken. Voor verschillende prijsklassen kan je via deze app altijd een accommodatie vinden.
 • GetyourGuide: Zoek je inspiratie om leuke activiteiten in Thailand te doen dan is deze app ideaal. Het geeft je niet alleen een overzicht van de leukste to-do’s, maar het is ineens ook je boekingsplatform om de activiteit vast te leggen.
 • Valutaconverter: 100 Baht is ongeveer €2,70 bij het schrijven van deze post. Rekening houdende met de wisselkoers is het vaak handig met behulp van een valutaconverter even de nodige omrekeningen te doen.
 • Maps.Me: deze app is handig zodat je de kaart van Thailand offline kunt downloaden. Zo weet je altijd waar je bent en kan je de weg makkelijk terug vinden.
reizen naar thailand
 • Save

Wist je dat je een reis naar Thailand makkelijk kan combineren met een rondreis doorheen Maleisië? Lijkt je dat wat, lees dan zeker even onze ideale reisroute door Maleisië!

Heb jij nog vragen over je volgende reis naar Thailand? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Op zoek naar meer informatie over je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar info@snoezelsontheroad.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *