Cambodja 10 tips

10 tips voor je reis naar Cambodja

Met zijn rijke geschiedenis, groene landschappen en gastvrije bevolking is Cambodja een bestemming die veel meer te bieden heeft dan alleen het beroemde tempelcomplex Angkor Wat. Cambodja is een land dat wacht om ontdekt te worden, vol verborgen juwelen en boeiende ervaringen. Van de levendige markten tot tropische eilandvibes, van de smaakvolle keuken tot de fascinerende culturele tradities. Cambodja heeft voor elk wat wils. Om je toekomstige reis naar dit land goed voor te bereiden moet je wel met enkele dingen rekening houden. We geven je alvast 10 tips mee die je moet weten voor je reis naar Cambodja zodat jij zorgeloos kunt genieten.

1) Geschiedenis van Cambodja

Wist je dat Cambodja nog herstelt van een tragische genocide die 40 jaar geleden plaatsvond? Onder het regime van Pol Pot vielen er 2 tot 3 miljoen slachtoffers, wat ongeveer 25% van het bevolkingsaantal was. Tot op vandaag is dit land nog herstellende van dit trauma. Om die reden raden we je aan om je reis in Phnom Penh te starten om de gevolgen van deze tragedie in het land beter te begrijpen. Een beter inzicht in de geschiedenis en dynamiek van een land zorgt voor een enorme verrijking van je reis.

Om een beeld te krijgen van deze tragische gebeurtenissen tussen 1975 en 1979, moet je het Tuol Sleng Genocide Museum in het hart van Phnom Penh bezoeken. Een bezoek aan dit museum is te combineren met de Killing Fields van Choeung Ek. Zowel het Genocide Museum als de Killing Fields kunnen een enorme indruk achterlaten. We raden aan deze eerst te bezoeken voordat je andere hoogtepunten van de stad ontdekt. Als je met kinderen reist, bereid ze dan goed voor op dit bezoek of sla deze plekken eventueel over.

tuol sleng genocide museum
 • Save
killing fields phnom penh
 • Save

2) Breng je visum op voorhand in orde

Om Cambodja te mogen inreizen heb je een visum nodig. Wanneer je naar Cambodja reist krijg je bij aankomst een visa-on-arrival dat 30 dagen geldig is. Het visa-on-arrival is verkrijgbaar op de luchthavens van Siem Reap (REP) en Phnom Penh (PNH) en bij alle landsgrenzen.  Prijzen voor dit visum aan de grens kunnen verschillen per grensovergang. Reken op $30 en $40. Je moet wel zorgen dat je paspoort na aankomst in Cambodja minstens nog 6 maanden geldig is en je minimaal nog 1 lege pagina beschikbaar hebt. Vraag zeker een nieuw paspoort aan mocht dit niet het geval zijn.

Een populair alternatief om wachttijden in de luchthaven te vermijden is het visum online aanvragen. Dit kan makkelijk via de officiële website. Je betaalt ook iets minder als je dit online regelt.

10 tips reis cambodja
 • Save

3) Download de kaart van Cambodja offline

Het is handig om alvast de kaart van Cambodja te downloaden op je telefoon. Dit zorgt ervoor dat je ten allen tijde navigatiemogelijkheden ter beschikking hebt. In de jungle of op afgelegen stranden heb je namelijk niet altijd bereik, maar het is wel leuk om te weten waar je exact bent. Met Google Maps is het offline gebruik van navigatie enkel mogelijk voor autowegen. Wandelpaden zullen niet mee in detail worden opgenomen, maar je weet ten minste hoe je georiënteerd bent. Een beter alternatief voor Google Maps is Maps.Me, waar je ook offline beschikbare kaarten hebt.

cambodja scooter
 • Save
cambodja tuktuk
 • Save

4) Hou rekening met het (regen)seizoen

Cambodja kent een divers klimaat dat de verschillende regio’s beïnvloedt. Over het algemeen heeft het land een tropisch moessonklimaat, opgedeeld in drie seizoenen. De beste reistijd om Cambodja te bezoeken is van november tot april, wanneer aangename temperaturen (25-30 graden Celsius) en weinig neerslag de omstandigheden ideaal maken voor een rondreis.

Het hete seizoen in Cambodja strekt zich uit van april tot juni, met temperaturen die kunnen oplopen tot 40 graden Celsius. Dit wordt gevolgd door het regenseizoen van juni tot en met november. Laat je echter niet ontmoedigen, aangezien de regen vaak in korte periodes valt, afgewisseld met enkele uren zon. De hevige regenbuien doen zich vooral voor in de namiddag of ’s avonds. Hoewel het altijd aangenaam warm is in Cambodja, is het verstandig om een regenjas of poncho mee te nemen om onverwachte regenbuien het hoofd te bieden. Dit geldt trouwens voor het hele continent Azië.

Cambodja 10 tips
 • Save

5) Voorzie probiotica indien je gevoelige darmen hebt

Cambodjaans eten is verrassend en ontzettend lekker. Gevarieerd, gezond en altijd vers gemaakt. Het is zeer toegankelijk, maar het kan even wennen zijn voor je (Westerse) maag. Niets is zo vervelend als krampen, misselijkheid of een hele dag in je bed liggen omdat je iets verkeerd hebt gegeten. Een hulpmiddel hiervoor is het nemen van probiotica.  Dit kan je vooraf en zonder voorschrift in de apotheek thuis halen. Een alternatief is een drankje halen in de lokale supermarkt die je darmflora bevordert. Yakult is hier een mooi voorbeeld van en vind je overal in Cambodja.

REISTIP: Onze favoriete gerechten in Cambodja waren Amok (curry met vis) en Loc Lac (gemarineerd rundsvlees met rijst).

Street food Phnom Penh
 • Save
loempia maken cambodja
 • Save

6) Essentiële zaken die je zeker moet meenemen in je bagage

Tijd om in te pakken! Maar wat neem je allemaal mee op reis naar Cambodja? Hieronder vind je de belangrijkste dingen die je zeker niet mag vergeten als je naar Cambodja reist:

 • Zonnecrème: het klinkt logisch, maar de zon in Cambodja brandt hard en onze gevoelige huid heeft hier bescherming voor nodig. Zonnecrème is in Cambodja heel duur en smeert vaak ook niet zo goed als onze zonnecrème. Neem daarom zeker voldoende mee van thuis!
 • Muggenspray: Muggen komen het hele jaar voor in Cambodja en het zijn er veel.  Het is dan ook aangeraden om je hiertegen te beschermen. Naast muggenspray kan de aankoop van een muggennet of klamboe interessant zijn, aangezien niet alle accommodaties hierover beschikken.
 • Medicatiekit: Het is altijd aangeraden om een medicatiekit mee te nemen op reis. Pijnstillers, medicatie tegen buikpijn en misselijkheid zijn altijd aangewezen. Daarnaast raden we zeker ook medicatie tegen reisziekte aan. Als je door het land reist neem je namelijk vaak de boot en/of bus. Zoals reeds eerder gemeld is het hebben van probiotica ook een win in je bagage.
 • Vrouwelijke hygiëne: Voor onze vrouwelijke lezers raden we aan om voldoende tampons mee te nemen. In Cambodja vind je enkel (dikker) maandverband in de winkels, wat niet zo aangenaam is in warme temperaturen.
koh rong samloen camobdja
 • Save

7) Cash is king: zowel in $ als in Cambodjaanse riel

De Cambodjaanse munteenheid is de Cambodjaanse Riel (KHR) maar er wordt evenveel met de Amerikaanse dollar betaald. Van beide munteenheden wat op zak hebben is dus zeker handig. 1 Amerikaanse dollar is ongeveer gelijk aan 4.000 Riel. Het kan handig zijn om een app te installeren om gemakkelijk de wisselkoers te berekenen wanneer je in Cambodja bent. Vaak krijg je namelijk wisselgeld in Cambodjaanse Riel, zelfs als je in Amerikaanse dollar betaald.

Op verschillende plaatsen kun je enkel cash betalen dus zorg er voor dat je altijd voldoende op zak hebt. Met de kaart betalen is vaak niet mogelijk, of ze rekenen een extra kost van 3% op het totaalbedrag aan. Er zijn voldoende bankautomaten (ATM’s) doorheen het land maar ook hier geld een extra kost. Vaak wordt er ook ‘With or Without Conversion?‘ gevraagd. Kies dan altijd voor ‘without conversion’. Om onnodige kosten te vermijden, raden we je aan om voor vertrek de nodige cash via je bank te regelen.

angkor wat cambodja
 • Save
monniken in cambodja
 • Save

8) Vaccinaties

Indien je afreist naar Cambodja zijn er geen verplichte inentingen vereist. Wel zijn er heel wat vaccinaties aan te bevelen. Hiervoor raden we je aan om volgende website over gezondheid op reis even te bezoeken. Zeker als je van plan bent om een langere reis te maken door Azië is het belangrijk dit op voorhand te bekijken zodat je tegen het nodige bent gevaccineerd. Better safe than sorry!

9) Malaria

In Cambodja is het risico op malaria erg laag is. Dit op voorwaarde dat je binnen de stedelijke of meer toeristische regio’s blijft. Als je de natuur in de noordoostelijke of zuidwestelijke regio van het land intrekt, is er een gematigd risico. Muggenwerende maatregelen volstaan meestal, maar aan personen met een hoger risico wordt geadviseerd om preventief een noodbehandeling mee te nemen. Kijk zeker even op voorhand na of je reisroute in risicogebied valt of niet. Ook deze informatie vind je op deze website over gezondheid op reis.

koh rong samloen cambodja
 • Save
10 tips cambodja
 • Save

10) Installeer volgende apps

Als laatste van de 10 tips voor je volgende reis naar Cambodja geven we je graag nog enkele nuttige applicaties mee:

 • Airalo: Indien je telefoon e-sims ondersteunt kun je digitaal een mobiel abonnement nemen. Dit kan je reeds op voorhand regelen zodat je bij aankomst niet meer op zoek moet gaan naar een telecomprovider.
 • Asia12Go: Zoek je de meest optimale manier van transport tussen A en B in Cambodja, dan is deze app onmisbaar op je telefoon. Nadat verschillende reisopties worden voorgesteld, kun je direct doorgaan met boeken om je tickets te verzekeren.
 • Booking.com: De meest gekende tool om je verblijf te boeken. Voor verschillende prijsklassen kan je via deze app altijd een goede accommodatie vinden.
 • GetyourGuide: Zoek je inspiratie om leuke activiteiten in Cambodja te doen dan is deze app ideaal. Het geeft je niet alleen een overzicht van de leukste to-do’s, maar het is ineens ook je boekingsplatform om de activiteit vast te leggen.
 • Valutaconverter: € 1 is ongeveer 4300KHR bij het schrijven van deze post. Rekening houdende met de wisselkoers, en gezien er in Cambodja met twee munteenheden wordt gewerkt, is het vaak handig met behulp van een valutaconverter even de nodige omrekeningen te doen.
 • Maps.Me: deze app is handig zodat je de kaart van Cambodja offline kunt downloaden. Zo weet je altijd waar je bent en kan je de weg makkelijk terug vinden.
10 tips reis cambodja
 • Save

Heb jij nog vragen over je volgende reis naar Cambodja? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Op zoek naar meer informatie over je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *