Phnom Penh in Cambodja

Phnom Penh in Cambodja: 8 x de leukste dingen om te doen

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja, een land dat vooral bekend staat om het prachtige tempelcomplex Angkor Wat. Toch is Phnom Penh een plaats die je niet mag overslaan tijdens je reis door Cambodja! Gelegen aan de Mekong rivier biedt Phnom Penh genoeg vermaak voor enkele dagen in een sfeervolle Aziatische omgeving. Met de Killing Fields als herinnering aan gruweldaden uit het verleden, maar ook het prachtige koninklijk paleis in de binnenstad, is Phnom Penh een stad van uitersten. Ontdek hier de beste dingen om te doen in de hoofdstad van Cambodja.

8 x de leukste dingen om te doen in Phnom Penh

Ongetwijfeld zul je Phnom Penh ervaren met gemengde gevoelens. De stad, met name zijn geschiedenis, heeft een grote indruk op ons achtergelaten. Met de Killing Fields en het Tuol Sleng Museum krijg je namelijk een ongefilterde, tragische geschiedenisles over de genocide die hier plaatsvond ruim 40 jaar geleden. Vandaag de dag is Phnom Penh weer een bruisende hoofdstad en is het heerlijk wandelen langs de rivier of fijn winkelen in de vele lokale marktjes. Hieronder vind je de 8 beste dingen om te doen in Phnom Penh in Cambodja.

1) Tuol Sleng Genocide Museum

Om een beeld te krijgen van de tragische gebeurtenissen tussen 1975 en 1979, moet je het Tuol Sleng Genocide Museum bezoeken. Tijdens deze genocide dwongen de leiders van het land, de Rode Khmer, mensen om op het platteland te werken, waarbij ze beroofd werden van al hun vrijheden. Dit leidde tot de dood van ongeveer twee miljoen mensen (een kwart van de bevolking) door uitputting, marteling en moord. Tot op vandaag is het verdriet en leed nog steeds voelbaar.

Het Tuol Sleng Museum is gevestigd in een voormalig schoolgebouw en werd omgevormd tot een gevangenis, beter bekend als Gevangenis S21. Het is misschien niet het meest vrolijke om te doen op reis, maar het vormt een belangrijk deel van Cambodja. Daarnaast betuig je door een bezoek ook je steun aan het land. Een bezoek aan dit museum is te combineren met de Killing Fields van Choeung Ek, wat je hier alvast kunt reserveren.

Openingstijden Tuol Sleng Genocide Museum: dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur | prijs per persoon: $5.00 (Audiogids: $5.00 – gegidste tour: vrije donatie)

doen in Phnom Penh
 • Save
 • Save

2) Killing Fields van Choeung Ek

De meeste gevangenen van de Tuol Sleng-gevangenis werden naar de Killing Fields van Choeung Ek gebracht. In totaal werden hier bijna 20.000 (!) mensen vermoord en begraven. Tijdens een bezoek aan deze tragische plek loop je langs de verschillende massagraven. In het midden van het domein staat een enorme stupa, gevuld met duizenden schedels van de slachtoffers. Ondanks de gruwelijke geschiedenis die hier heeft plaatsgevonden, is het nu een serene, vredige plek om de tragedie te herdenken.

REISTIP: Zowel het Genocide Museum als de Killing Fields kunnen een enorme indruk achterlaten. We raden aan deze eerst te bezoeken voordat je andere hoogtepunten van de stad ontdekt. Als je met kinderen reist, bereid ze dan goed voor op dit bezoek of sla deze plekken eventueel over.

Openingstijden Killing Fields van Choeung Ek: dagelijks van 7.30 tot 17.30 uur | prijs per persoon: $6.00 (inclusief audiogids)

 • Save
 • Save

3) Royal Palace

Gebouwd in 1866 is het koninklijk paleis de verblijfplaats van de koning of koningin van Cambodja. Met zijn indrukwekkende bouwstijl doet het ons denken aan het koninklijk paleis van Bangkok. Breng zeker ook een bezoek aan het Huis van de Witte Olifant waar de koninklijke feesten plaatsvinden. Indien je het paleis bezoekt, dien je rekening te houden met kledingvoorschriften. Gepaste kleding betekent dat je schouders en knieën bedekt moeten zijn. Daarnaast heeft het paleis een lange middagpauze van 3 uur.

Openingstijden van het Royal Palace: dagelijks van 8.00 tot 11.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur | prijs per persoon: $10.00

doen in Phnom Penh
 • Save
Royal Palace in Phnom Penh
 • Save

4) Zilveren Pagode

Vlakbij het koninklijk paleis vind je de Zilveren Pagode, ook wel Wat Preah Keo genoemd (Tempel van de Smaragden Boeddha). Net zoals bij het koninklijk paleis was de bouwheer toenmalig koning Norodom. Vooral het levensgrote gouden Boeddhabeeld, bedekt met duizenden diamanten, is een hoogtepunt dat je niet mag missen. Men vermoedt dat ongeveer 60% van de overige relikwieën is vernietigd door de Rode Khmer.

5) Nationaal Museum van Cambodja

Cambodja is vooral bekend vanwege Angkor Wat. Tijdens de welvarende periode tussen de 9e en 15e eeuw had deze omgeving een rijke cultuur van hoge beschaving, bekend als het Khmer-rijk. Het Nationaal Museum herbergt dan ook een uitzonderlijke collectie kunst uit deze periode. Naast het museum is er ook een prachtige binnentuin te vinden, heerlijk om even door te kuieren. Je kan het museum dagelijks bezoeken tussen 08u en 17u en een ticketje kost $10 per persoon.

Ontdek hier de ideale reisroute van 2 weken door Cambodja!

6) Sunset Cruise op de Mekong

Indien je ’s avonds energie over hebt, raden we je een sunset cruise aan. Een twee uur durende boottocht brengt je via de Mekong en Tongle Sap rivier langs de skyline van Phnom Penh. Een ideale plek om te genieten van een prachtige zonsondergang. Vaak zijn bij deze boottochten dranken inclusief, wat tot gezellige momenten kan leiden! Dit vonden wij één van de leukste dingen om te doen in Phnom Penh.

doen in Phnom Penh
 • Save

Boek hier je sunset cruise over de Mekong in Phnom Penh!

7) Bezoek één van de vele markten

Markten, het is iets kenmerkend voor Azië en ook in Phnohm Penh vind je er heel wat! Vooral de bekende Phnohm Penh Night Market springt eruit vanwege zijn gezelligheid. Hier kun je allerlei souvenirs en kleding kopen en heerlijk lokaal eten proeven. De Night Market is alleen open van vrijdag tot en met zondag. Alternatieven zijn de grote overdekte Psar Thei Markt of de Old Market in het pittoreske French Quarter.

markt in Phnom Penh in Cambodja
 • Save
Street food Phnom Penh
 • Save

8) Wandelen langs de waterkant

De gezellige boulevard langs de Mekong rivier nodigt uit om even ontspannen op een bankje te gaan zitten en het dagelijkse leven voorbij te zien komen. Hier komen de locals en reizigers samen en gaat iedereen zijn gangetje. Langs de boulevard vind je ook verschillende leuke restaurants en barretjes. Zeker een aanrader om te doen in Phnom Penh, ook als je de boottocht over de Mekong en Tongle Sap rivier al hebt gedaan!

 • Save
 • Save

Waar verblijven in Phnom Penh

In Phnom Penh kun je een groot aanbod aan accommodaties vinden, variërend van low-budget hostels tot gigantische hotels. Aan te raden is om langs de waterkant of in de wijk BKK1 te verblijven. Beiden zijn centraal gelegen, met vele bezienswaardigheden dicht in de buurt. Wij verbleven in HM Grand Central Hotel, waar je echt waar voor je geld krijgt! Een budgetvriendelijke optie is het gezellige Onderz hostel. Voor een luxe-ervaring is het centraal gelegen Plantation Urban Resort een accommodatie die je niet wilt missen!

Hoe je verplaatsen in Phnom Penh

In de steden is het gebruik van een tuktuk de meest voor de hand liggende manier om van A naar B te gaan. Dit is dan ook de meest voor de hand liggende, en authentieke keuze. Bespreek wel vooraf duidelijk de prijs met de chauffeur. Kun je niemand aanspreken op straat, gebruik dan de applicatie Passapp. Het principe is eenvoudig: via de app bevestig je de bestemming en plaats van ophalen. Vervolgens komt een tuktuk-chauffeur je binnen enkele minuten ophalen en betaal je de vooraf vastgelegde prijs digitaal of cash.

Een alternatief is Grab. Deze applicatie werkt zoals Uber en is in de meeste Aziatische landen operationeel. In Phnom Penh kun je deze app gebruiken, maar verder is dit nog niet operationeel in het land.

doen in Phnom Penh
 • Save
 • Save

Hoe in Phnom Penh geraken

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja, maar velen kennen vooral Siem Reap aangezien dit de uitvalsbasis is voor een bezoek aan Angkor. Dit zijn dan ook de twee steden waar een internationale luchthaven te vinden is. Vanuit Nederland of België vlieg je naar Phnom Penh in ongeveer 12 uur met vaak één overstap in Singapore of Bangkok. Ontdek hier de meest voordelige vliegtickets richting Cambodja.

REISTIP: Om Cambodja binnen te mogen heb je een visum nodig. Op de luchthavens kun je een visa-on-arrival regelen, maar dit is net wat duurder dan het e-visum dat je vooraf regelt. Een visum is 30 dagen geldig en kost je via de digitale weg € 32.

Beste reistijd voor Phnom Penh

Cambodja kent, zoals vele landen in Zuidoost-Azië, een moessonklimaat. Dit wil zeggen dat de temperatuur gedurende het hele jaar gemiddeld 30°C is (met af en toe een warmere maand als uitschieter). Daarnaast is er een regenseizoen dat loopt van mei tot en met oktober. De beste reistijd is dan ook in het droge seizoen wat valt tussen november en april.

Ontdek zeker ook het mooiste eiland van Cambodja: Koh Rong Samloem!

doen in Phnom Penh
 • Save

Heb je nog vragen over een reis naar Phnom Penh of Cambodja in het algemeen? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Ontdek hier alvast een uitgestippelde rondreis voor Cambodja. Op zoek naar meer informatie over je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *