Kamperen in Canada: alles wat je moet weten + tips

Canada is het land van de uitgestrekte natuur, prachtige meren en vele dieren. Om dit op en top te kunnen ervaren en het meeste uit jouw reis naar Canada te halen doe je dit het best door te kamperen! Zie het voor je: midden in de natuur, genietend van de omgeving aan een knapperend kampvuur onder de heldere sterrenhemel. Maar wellicht heb ook heel wat vragen zoals: Hoe reserveer je een camping? Wat met wilde beren? Welke faciliteiten zijn aanwezig? Na enkele weken door Canada te hebben gereisd geven we je het antwoord op al deze vragen en meer praktische tips voor je gaat kamperen in Canada!

1) Voor je gaat kamperen in Canada

Wie naar Canada reist doet dit vooral voor de prachtige natuur. In Canada is er dan ook geen gebrek aan nationale parken. De mooiste campings bevinden zich ook in deze nationale parken zoals Banff of Jasper en we raden dan ook aan om steeds op één van deze campings te verblijven. Wie toegang wilt tot de nationale parken heeft hiervoor verplicht een Parks Canada Pass nodig die je toegang heeft tot alle nationale parken in Canada. De voordeligste pas is een ‘Discovery Pass’ dat geldig is per voertuig. Deze kost $151,25 CAD of €102 en is één jaar geldig na aankoop. Zo een pas koop je online of aan een van de tolhuisjes in de nationale parken.

roadtrip canada
 • Save
kananaskis country canada
 • Save

2) Met de tent of met een camper?

Wie wilt gaan kamperen in Canada heeft hier veel mogelijkheden in. Je kunt een auto huren en je eigen tent meebrengen of deze ter plaatse kopen. Door een auto te huren ben je vaak goedkoper af dan het huren van een camper of mobilhome. Het voordeel is ook dat je je makkelijker kunt verplaatsen met een auto en je echt de wildernis in kunt trekken met je tent zoals bij backcountry camping.

canada drone
 • Save

Toch hebben wij zelf in een camper rond gereisd in Canada en kunnen dit enorm aanraden! Ook hier heb je verschillende opties. Je kunt kiezen voor een campervan of omgebouwd busje door te kijken op het verhuurplatform Outdoorsy. Op dit platform verhuren mensen ter plaatse hun camper of mobilhome in alle vormen en maten. Wil je echt in alle comfort reizen? Ga dan voor een mobilhome zoals die van Cruise Canada. Hier heb je het gevoel dat je kampeert in een kleine hotelkamer. Deze mobilhomes zijn voorzien van een tweepersoonsbed, keukentje met microgolf en toilet en douche. Kortom, alles wat je nodig hebt dicht bij jou op vier wielen en dat midden in de natuur! Hou er hier wel rekening mee dat je om de zoveel nachten je camper moet opladen en je dus campings moet boeken die dit voorzien.

REISTIP: Voor rond te reizen met deze voertuigen volstaat een rijbewijs B. In Canada moet je wel minstens 21 jaar zijn om te mogen rijden. Speel op veilig door een internationaal rijbewijs aan te vragen.

 • Save
lake peyto
 • Save

3) Soorten campings

Nu je weet in wat je gaat rondreizen in Canada kun je op zoek gaan naar de leukste campings! Aan campings geen gebrek, maar toch is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. De mooiste campings bevinden zich in de nationale parken en worden beheerd door Parks Canada. De prijzen kunnen licht verschillen per provincie maar gemiddeld ben je tussen de $20 CAD en $50 CAD kwijt per nacht. Deze campings zijn ‘basic’ en niet zoals de campings in Europa. Vaak vind je er een gemeenschappelijke sanitaire blok met wc’s en douches en soms gemeenschappelijke barbecues. Verder is er niet veel, soms ook geen telefoonontvangst. Maar de plaatsen op deze campings zijn wel erg ruim, midden in de natuur en vaak heb je ook een kampvuur pit om ’s avonds een kampvuur aan te steken!

 • Save
kamperen in canada
 • Save

Frontcountry vs. backcountry camping

Ook in de campings van de nationale parken is er nog een verschil. De meeste campings zijn ‘frontcountry campings’ zoals hierboven beschreven. Deze campings bereik je vlot met je auto of camper. Wil je echt diep de Canadese wildernis in en even deconnecteren dan is backcountry camping iets voor jou. Deze campings bereik je alleen te voet, of soms zelfs per kajak, en hiervoor heb je dan ook een tent nodig. Deze campings bestaan vaak uit een platform voor je tent op te zetten, picnicktafels en een eenvoudig toilet. Verder vind je hier niets en vaak heb je hier ook geen bereik. Dit is alleen aan te raden als je ervaring hebt met kamperen in de wildernis en je al het juiste materiaal bij je hebt.

 • Save

RV parks

Naast de campings van de nationale parken heb je ook privécampings, vaak ‘RV parks’ of ‘RV resorts’ genoemd. Deze campings zijn vaak duurder dan de campings van de nationale parken maar hebben ook heel wat meer voorzieningen. Vaak vind je er restaurantje of winkeltje, wasmachines, is er WiFi en soms zelfs een zwembad of speeltuin. Het nadeel is dat je dan niet midden in de natuur slaapt en je minder die idyllische omgeving hebt waar Canada zo voor bekend staat.

4) Reserveren van campings

Wie wilt gaan kamperen in Canada moet er vroeg bij zijn! De populairste campings zoals in nationale parken Banff en Jasper zijn vaak maanden op voorhand al volgeboekt. Stippel dus eerst je route uit voor je rondreis in Canada en leg dan je campings tijdig vast. Reis je buiten het hoogseizoen in de maanden juni of september dan hoef je niet al je campings op voorhand te boeken. Voor backcountry campings is dit wel aangeraden.

Noord-Amerika snoezels on the road
 • Save

Wil je verblijven op een van de campings van de nationale parken in Canada dan kun je al je reservaties maken op de officiële website van Parks Canada.  Hier kun je filteren per provincie en nationaal park en dan kijken welke plaatsen er nog beschikbaar zijn. Bij het boeken moet je ook aangeven in wat voor voertuig je rondreist en hoe lang dit is. De meeste campings zijn voorzien van een kampvuur pit, maar om deze te mogen gebruiken moet je vaak nog een extra ‘fire permit’ aankopen bij het boeken van je camping. Bij sommige campings is dit verplicht, bij andere kun je kiezen of dit er bij neemt of niet. Hout vind je vaak op de campings ter plaatse en kun je voor een kleine meerprijs aankopen.

 • Save
 • Save

Je zult zien dat er bij sommige campings ‘first come, first serve’ staat. Deze campings kun je niet op voorhand boeken. Wil je een plaatsje, dan kom je best niet te laat op de dag aan want wie het eerste komt, heeft als eerste een plaatsje. Betalen doe je dan ook ter plaatse bij de ranger. Voor dit soort campings is het handig wat cash geld op zak te hebben. Voor een plaatsje te reserveren op een RV park kun je best telefonisch reserveren of kijken of er een website is waar je kunt boeken.

5) Kamperen en beren

Canada zou Canada niet zijn zonder de vele dieren. Wanneer je rondreist in Canada is de kans groot dat je dieren tegenkomt zoals eekhoorns, herten en beren. Dit zijn de dieren die ook graag eens een kijkje komen nemen op de campings en dat is natuurlijk best spannend! Wij waren zelf ook nerveus bij het idee dat er ’s nachts een beer komt snuffelen aan onze camper of tent. Maar de kans is ontzettend klein dat dit gebeurt als je de juiste maatregelen neemt.

Hoe houd ik beren weg van mijn kampeerplek?

Eerst en vooral zijn beren vaak banger voor jou dan jij voor hen. Beren hebben een sterk reukvermogen en dat is dan ook de voornaamste reden dat een beer zou langskomen waar jij kampeert. Het is dan ook erg belangrijk dat je niets laat rondslingeren wat geur afgeeft! Bewaar al je eten, drinken en toiletspullen zoals tandpasta in je auto of camper of in een bearlocker dat vaak voorzien is op de campings. Zorg dat er geen etensresten achterblijven op je kampeerplek en gooi alles in de vuilbakken met een speciaal berenslot. Hier staan ook boetes op en rangers controleren hier streng op. Zorg dus steeds voor een opgeruimde plek, voor jouw veiligheid en die van de beren.

 • Save
 • Save

Wat als ik een beer tegenkom?

De kans dat je een beer tegenkomt, of je nu aan het wandelen bent of aan het kamperen, bestaat altijd. Door voldoende geluid te maken verklein je die kans echter. De meeste beren gaan weg wanneer ze mensen horen en zullen je niets doen. Ga je wandelen maak dan voldoende lawaai door luid te praten. Op campings ben je vaak niet alleen en ook op de meeste wandelingen zijn altijd wel mensen aanwezig, dus dat maakt de kans dat je een beer tegenkomt heel erg klein.

Daarnaast is het sterk aangeraden om een bus bearspray bij jou te hebben wanneer je rondreist in Canada (zelfs wanneer je niet gaat kamperen). Bearspray is een soort pepperspray die je kunt gebruiken als laatste redmiddel om een beer op afstand te houden. Echter mag je dit enkel gebruiken als het echt niet anders kan, in het onwaarschijnlijke geval dat een beer jou aanvalt. Bekijk zeker even op voorhand hoe je bearspray gebruikt, aangezien dit vaak met een veiligheidspin komt en je ook rekening moet houden met hoe de wind zit. Bearspray vind je in winkels zoals Canadian Tire.

wildlife in Canada
 • Save
camper canada
 • Save

6) Handige tips om te kamperen in Canada

Tot slot geven we je graag nog enkele handige tips mee voor je gaat kamperen in Canada:

 • Voor een volledige overzicht van alle campings in Canada kun je gebruik maken van apps zoals ‘WikiCamps Canada’. Huur je een camper dan krijg je ook vaak een boekje mee met tips voor te kamperen in Canada en waar.
 • De meeste campings hebben geen kookfaciliteiten. Zorg dus dat je zelf voldoende mee hebt zoals een gasvuurtje (meestal aanwezig in campers), borden en bestek en natuurlijk eten en drinken.
 • ’s Nachts kan het erg afkoelen dus voorzie voldoende laagjes om je te kleden tegen de koude nachten
 • Vergeet geen anti-muggenspray mee te nemen
 • Voorzie ook een zaklamp voor wanneer je ’s nachts naar het toilet moet

Met deze tips ben je helemaal klaar om zelf op kampeeravontuur te gaan in het prachtige Canada! Wist je trouwens dat Canada het tweede grootste land ter wereld is? Ontdek hier de grootste landen ter wereld.

kamperen in canada
 • Save

Heb je nog vragen over kamperen in Canada? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Op zoek naar meer informatie over je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *