larnarch castle new-zealand

Larnach Castle: slapen in het enige kasteel van Nieuw-Zeeland

Slapen in een kasteel, wie wil dat nu niet eens gedaan hebben? Ben je op zoek naar een unieke overnachting in Nieuw-Zeeland? Dan is het Larnach Castle op het Zuidereiland iets voor jou. Gelegen op het schiereiland Otago Peninsula kan je overnachten in het enige kasteel van het hele land. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring, Larnach Castle heeft voor iedereen iets te bieden.

Wat is Larnach Castle

Nieuw-Zeeland heeft geen traditie of geschiedenis van kastelen en bijhorende ridderverhalen. Toch besloot een Schots zakenman einde 19e eeuw om hier verandering in te brengen. De steenrijke bankier en politicus William Larnach besloot een kasteel te bouwen op het Otago Peninsula van Nieuw-Zeeland in 1871. Het kasteel is in Schotse stijl gebouwd en omvat daardoor veel marmer, Venetiaans glas en gedetailleerd houtsnijwerk. Dankzij de verschillende torentjes, gotische gevels en de uitgestrekte tuinen lijkt het wel een sprookjeskasteel.

Volgend op verschillende tragedies, romances en tegenslagen bij de Larnach familie raakte dit landgoed in verval. Eind jaren zestig van de twintigste eeuw werd het domein overgenomen door de Barker-familie. Sindsdien wordt het kasteel door hen in ere gerenoveerd en hersteld. Je kan zowel het kasteel als de tuinen overdag bezoeken, maar je kan ook blijven overnachten op het domein. Dat laatste is een unieke belevenis, want wie kan zeggen dat hij ooit al op een kasteeldomein heeft overnacht?

tuin larnach castle
 • Save
slapen in een kasteel in nieuw-zeeland
 • Save

Overnachten op het kasteeldomein

Omwille van de renovatiewerken en het in stand houden van de pracht van Larnach Castle, is er geen accommodatie beschikbaar binnen het kasteel. Toch blijft het een unieke beleving gezien je wel kan dineren in het kasteel zelf. Op het terrein worden wel drie unieke accommodaties aangeboden:

 • Larnach Lodges: Gelegen aan de zeekant van het kasteel heb je niet enkel prachtige uitzichten, maar zijn deze suites ook zeer comfortabel voor je verblijf op het domein.
 • Camp Estate: Gelegen op 500m van de ingang bevindt zich een glamoureus landhuis, waar verschillende suites beschikbaar zijn.
 • Stable stay: Voordeliger in prijs zijn de prachtig, gerenoveerde stallen een derde optie om de nacht(en) door te brengen. Deze stallen zijn nog gebouwd door de Larnach-familie zelf.

Naast het bezoeken van de tuin en het kasteel is ook ontbijt inbegrepen. Optioneel kan je nog kiezen om een traditioneel viergangenmenu in Nieuw-Zeelands stijl te boeken, wat plaatsvindt in de balzaal van het kasteel onder begeleiding van live pianomuziek. Dit maakte volgens ons de ervaring helemaal af en is echt een aanrader!

De verschillende mogelijkheden om te overnachten kan je hier makkelijk terugvinden.

larnach castle
 • Save
uitzicht larnach castle
 • Save

Wat te doen

Larnach Castle ligt centraal gelegen op het Otago schiereiland, een ideale uitvalsbasis om enkele dagen te verblijven. Het Otago Peninsula raden we dan ook aan om op te nemen in je reisroute doorheen het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Bezoek en beleef Larnach Castle

Geniet van de prachtige tuinen en ontdek de rijke geschiedenis van het gebied door enkele uren te spenderen op het kasteeldomein. In het kasteel vind je een tentoonstelling die meer vertelt over de geschiedenis van het kasteel en kan je het prachtige interieur bewonderen. Tijdens het bezoek mag je zeker niet vergeten de toren te beklimmen die een mooi uitzicht over de omgeving biedt.

interieur larnach castle nieuw-zeeland
 • Save
inside larnach castle new-zealand
 • Save

Otago-schiereiland

Larnach Castle ligt op het Otago-schiereiland, gelegen aan de zuidoostkust van Nieuw-Zeeland. Deze regio biedt een overvloed aan activiteiten voor de natuurliefhebber. Het eiland heeft een lengte van ongeveer 24 km en leent zich uitstekend voor enkele ontspannende dagen. Indien je van fauna houdt, kan je een bezoek brengen aan het Royal Albatross Centre of zelf op zoek gaan naar geeloogpinguïns op een van je wandelingen. Op Sandfly Bay heb je de grootste kans om deze (met uitsterven bedreigde) diersoort te spotten. Daarnaast heb je verschillende leuke wandeltochten op het eiland. Let op de vele zeehonden en -leeuwen die je tijdens een van de wandelingen over het strand kan tegenkomen. Pauzeren kan je doen in Portobello. Dit is het enige dorp op het schiereiland waar je terecht kunt om iets te eten en te drinken.

 • Save
 • Save

Dunedin

Larnach Castle ligt op het op 15 km van Dunedin. Het is de tweede grootste stad van het Zuidereiland waar de Schotse invloeden nog merkbaar zijn. Bezoek het beroemde Dunedin Railway Station en ontdek de rijke geschiedenis in lokale musea zoals het Otago Museum. Neem zeker ook eens een kijkje ter hoogte van Baldwin Street. Dit is de steilste straat ter wereld! In het historische stadscentrum zijn tal van leuke restaurants en barretjes te vinden voor de culinaire avonturiers.

Dunedin Nieuw-Zeeland
 • Save
 • Save

Beste reistijd voor het Larnach Castle

De beste reistijd voor een bezoek aan het kasteel is tijdens de lente en de zomer. In Nieuw-Zeeland is dat van oktober tot en met maart. Niet alleen zijn de dagen dan langer en heb je meer kans op warmere temperaturen, maar de tuinen zullen dan ook in volle bloei staan. De zomermaanden zijn dan ook het hoogseizoen voor een bezoek aan het kasteel. Houd hier rekening mee en boek tijdig je overnachting.

larnach castle overnachten
 • Save

Hoe er geraken?

Larnach Castle is gelegen op het Otago Peninslula. Dit schiereiland is gelegen ter hoogte van Dunedin, in het uiterste Zuidwesten van het land. Vanaf Christchurch, de hoofdstad van het Zuidereiland, doe je er ongeveer 5 uur over om Larnach Castle te bereiken. We raden je aan eerst een tussenstop van enkele dagen in Mount Cook National Park te maken. Vanaf Queenstown sta je er in ongeveer 4 uur, maar gelukkig zijn er onderweg genoeg mooie plaatsen om te stoppen.

otago peninsula nieuw-zeeland
 • Save

Wil je meer ontdekken van Nieuw-Zeeland? Dan vind je hier alvast meer info voor een rondreis doorheen het Zuidereiland! Heb je nog vragen of Nieuw-Zeeland of deel je graag je eigen reiservaring? Laat dan gerust een reactie achter hieronder of stuur ons een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *