De mooiste wandeling in Albanië: Valbona naar Theth

Verborgen in de Albanese Alpen vind je één van de mooiste wandelingen van Albanië: de hike van Valbona naar Theth. Deze 3-daagse wandeling brengt je van het ene pittoreske bergdorp naar het andere, dwars door de ruige bergtoppen en ongerepte natuur in het noorden van Albanië. Weg van de gebaande paden en het massatoerisme liggen de Albanese Alpen te wachten om ontdekt te worden door de avonturier.  Bereid je voor op een prachtige maar uitdagende hike, waarbij je om de 5 minuten zal willen stoppen om te genieten van de pracht van de omgeving. In deze reisgids vind je alles wat je moet weten om goed voorbereid te beginnen aan de mooiste wandeling van Albanië: van Valbona naar Theth.

Reisgids: wanneer gaan, hoe er geraken en wat neem ik mee?

De wandeling van Valbona naar Theth maakt deel uit van de ‘Peaks of the Balkans’-trail, een meerdaagse trektocht van 7 dagen door de ongerepte berglandschappen in Albanië, Montenegro en Kosovo. De hike van Valbona naar Theth is ongeveer 17 kilometer en brengt je over de Valbona Pass van het ene bergdorp naar het andere. Voor deze wandeling moet je drie dagen rekenen.

 • Dag 1: Je reist vanuit de stad Shköder (Shkodra) naar het startpunt van de wandeling in Valbona. Deze dag neem je de ferry over het prachtige Komani meer.
 • Dag 2: Je wandelt vanuit bergdorp Valbona (Valbonë) naar het bergdorp Theth (Teth) over de Valbona Pass.
 • Dag 3: Je keert terug vanuit Theth naar Shköder of je blijft nog enkele dagen in Theth.
Valbona
 • Save
Peaks of the Balkans trail
 • Save

Sommige mensen maken de wandeling ook omgekeerd, van Theth naar Valbona. Wij raden echter aan de wandeling te maken van Valbona naar Theth. Dit omdat de reisdag naar Valbona langer duurt en het fijn is dat je dit al achter de rug hebt. Daarnaast is er in Theth meer te doen dan in Valbona, dus kan je je verblijf in Theth verlengen om nog wat langer te genieten van de Albanese Alpen. Tot slot is de hike makkelijker te doen van Valbona naar Theth, aangezien het einde van de wandeling heel steil is, en je dit liever als een afdaling doet.

Beste tijd om te gaan

De wandeling is open van eind mei tot eind oktober, waarbij de beste (maar ook drukste) periode van eind juni tot begin september is. Tijdens de andere maanden is het niet mogelijk de wandeling te maken vanwege de sneeuw. De Albanese Alpen blijven ook berggebied, dus houd er rekening mee dat het weer altijd onvoorspelbaar is en snel kan omslaan. Wij deden de hike begin juni en hadden helaas heel de dag regen. Toch was het nog altijd één van onze hoogtepunten van onze reis door Albanië!

Hoe geraak ik in Shköder?

De stad Shköder (Shkodra in het Albanees) is je uitvalsbasis voor deze wandeling. Hier geraak je vlot vanuit de hoofdstad Tirana met het openbaar vervoer. Je kunt een bus nemen vanaf het centrale busstation “Nënë Tereza” richting Shköder. De busrit duurt ongeveer 2 tot 3 uur en kost je 400 LEK (€3,9). Als je de mogelijkheid hebt raden we je echter aan om een auto te huren. Wellicht reis je daarna verder door Albanië, en met de auto rondreizen is ideaal. Je kan je auto tijdens de drie daagse wandeling achterlaten op een beveiligde parking in Shköder. Wij betaalden hiervoor €3 per dag.

Shkoder in Albanië
 • Save

In Shköder zelf sliepen wij in Kultura Hostel in het centrum. Hier konden wij onze grote bagage achterlaten gedurende de drie dagen en die we daarna terug ophaalden. Veel hostels en hotels bieden deze service aan en helpen je ook met het regelen van de transfers.

Wat neem ik mee op de wandeling?

Je grote bagage kan je achterlaten bij je hotel of hostel, waardoor je enkel een dagrugzak moet meenemen gedurende de drie dagen. Volgende zaken mag je zeker niet vergeten om goed voorbereid aan de hike te starten:

 • Kledij voor drie dagen: zorg voor goede wandelkleding voor tijdens de wandeling zelf. Neem ook reservekledij mee die je kan dragen wanneer je niet aan het wandelen bent. Aangezien je twee nachten weg bent, vergeet je best ook niet je toiletgerief, een paar slippers en nachtkledij.
 • Regenbestendige kleding: zorg voor een goede regenjas die ook winddicht is. Je klimt tijdens de wandeling tot 1800 hoogtemeter en het kan verrassend koud zijn op de top. Denk ook aan een regenhoes voor je rugzak zodat niet alles nat wordt.
 • Wandelschoenen: er staan enkele stevige klimmetjes en afdalingen te wachten over onverhard terrein dus goede wandelschoenen zijn echt een must! Indien je wilt kan je ook wandelstokken meenemen, maar voor veel mensen lukt het ook zonder.
 • Zonnebescherming: het weer in de bergen is onvoorspelbaar. Het ene moment kan het regenen, het andere moment brandt de zon heel fel. Neem daarom zeker ook zonnecrème en een hoedje mee.
 • Voldoende eten en drinken: vaak kan je aan je guesthouse in Valbona vragen om een lunch voor te bereiden voor je wandeling. Onderweg kom je ook twee ‘cafés’ tegen waar je iets kleins kunt eten, maar zorg dat je voor onderweg toch voldoende eten mee hebt. Neem ook voldoende drinken mee en een drinkfles. Het water in de bergen kan je drinken van de kraan.
 • Cash: dit is heel belangrijk! Nergens in Valbona en Theth is een bankautomaat en ze accepteren nergens een bankkaart. Je kan je accommodatie wel op voorhand boeken, maar vaak betaal je ter plaatse bij je guesthouse in cash. Neem dus zeker voldoende mee voor je overnachtingen, je eten en je transfers.

REISTIP: Wanneer je geld afhaalt bij een bank in Albanië worden er vaak transactiekosten aangerekend van €5 of meer. Bij de Credins Bank in Albanië ben je het meest voordelig.

Albanese Alpen
 • Save

Dag 1: reizen naar Valbona

Op dag één van de wandeling reizen we vanuit de stad Shköder naar het bergdorp Valbona in de Albanese Alpen. Deze reisdag ziet er zo uit:

 • Transfer van Shköder naar het Komani meer (1,5u)
 • De ferrytocht over het Komani meer naar Fierza (2,5u)
 • Transfer van Fierza naar Valbona (1u)
 • Overnachting in Valbona

Deze reisdag kan je makkelijk online boeken bij ferrymaatschappij Berisha. Zij bieden volledige pakketten aan waar alles in vervat zit zodat jij je geen zorgen hoeft te maken. De dag voordien krijg je een berichtje waar je wordt verwacht in Shköder. Het ferryticket kost je €7,5 per persoon. Voor de transfer van Shköder naar het Komani meer en van Fierza naar Valbona moet je nog eens ongeveer €15 per persoon rekenen.

Komani meer
 • Save
ferry Komani meer Albanië
 • Save

Je dag begint vroeg want om 06u30 ’s morgens vertrekt de transfer van Shköder naar de ferry. Twee uur later begin je aan aan wat misschien wel de mooiste ferrytocht van Europa is. Hierbij vaar je van Koman naar Fierza over het indrukwekkende Komani meer. Zoek een leuk plekje op de ferry Berisha en geniet van de prachtige landschappen terwijl je rustig verder vaart. Rond 11u30 kom je aan in Fierza waar de volgende transfer klaar staat om je naar het bergdorp Valbona te brengen. De chauffeur zal naar de naam van je guesthouse vragen en je daar afzetten. Wij sliepen in Guesthouse Bujtina Arturi en dat kunnen we alleen maar aanraden! Je krijgt er een fantastisch avondmaal en ontbijt zodat je met volle energie kunt starten aan de wandeling van Valbona naar Theth!

REISTIP: Valbona is een klein bergdorpje gelegen aan één lange autoweg. Afhankelijk van je accommodatie slaap je dicht of ver van de start van de wandeling. Hou hier rekening mee voor je je accommodatie boekt. Sommige gasthuizen bieden wel een taxiservice aan om je naar de start van de wandeling te brengen.

Dag 2: de wandeling van Valbona naar Teth

Niveau: Gemiddeld ● Duur: 7 uur Afstand: 17 km ● Hoogtemeters: 804m

Vandaag is het wandeldag! Je zal ongeveer 17 kilometer wandelen, afhankelijk van waar je de hike start. Begin op tijd aan de wandeling zodat je je niet moet haasten om voor het donker in Theth te zijn. Wij vertrokken om 08u30 ’s morgens en waren met verschillende pauzes rond 16u in Theth. Indien mogelijk raden we je aan een GPX te downloaden of Maps.Me te gebruiken zodat je de kaart offline steeds bij de hand hebt (er is niet altijd bereik op de trektocht).

Wandeling Valbona naar Theth
 • Save
Wandeling Valbona naar Theth
 • Save

 In Valbona wandel je de geasfalteerde weg verder af tot aan het laatste hotel Fusha e Gjes. Vanaf daar volg je de rood-wit gemarkeerde bordjes en start je met een deel van de wandeling door de droge rivierbedding. Vervolgens wandel je verder op een pad langs de hekken van oude boerderijen. Daarna wandel je langzaam stijgend verder omhoog richting de Valbona Pass op 1759 meter hoogte. Tijdens de klim kom je een kleine cafeetje tegen waar je iets kan drinken of een snack kunt kopen.

Nadien heb je de keuze om je wandeling verder te zetten via een winter- of zomerroute. Indien er nog sneeuw zou liggen op de wandeling kies je best voor de winterroute (dit kan je in je guesthouse in Valbona even navragen). Eenmaal op de top zal je versteld staan van de prachtige Albanese Alpen die zich rondom je uitstrekken. Vervolgens start de lange afdaling naar Theth via een kronkelende weg door bossen waar je nog een ander klein café vindt met geweldig uitzicht! Na dit café is het nog ongeveer 1,5u tot je in het centrum van Theth arriveert.

Albanese Alpen op een regenachtige dag
 • Save

Eenmaal aangekomen in het schilderachtige dorpje Theth kan je aankloppen bij één van de vele traditionele guesthouses. Zelf sliepen wij twee nachten in Guesthouse Flodisa waar wij het beste ontbijt in Albanië hebben gegeten! In Theth wordt er nog echt ambacht verricht, en vele inwoners maken nog hun eigen kaas, honing en andere lekkernijen. Heb je nog wat energie over, neem dan ‘s avonds of de volgende ochtend zeker nog een kijkje naar de pittoreske kerk van Theth.

kerk in Theth
 • Save
paarden in Theth
 • Save

Dag 3: terugkeren uit Theth

Op dag drie van de wandeling reizen we vanuit Theth opnieuw naar Shköder. Vraag de avond voor je vertrek aan je guesthouse of zij een transfer kunnen regelen voor jou. De volgende dag zal een minibusje je komen oppikken en terug brengen naar Shköder. Deze rit duurt ongeveer 1,5u en kost 1100 LEK (€10). De meeste busjes vertrekken rond 11u ‘s morgens uit Theth, dus tegen de middag ben je terug in Shköder.

 • Save

Wat na de hike?

Indien je na deze wandeling nog niet genoeg hebt van de prachtige Albanese Alpen kan je zeker nog een extra nachtje blijven in Theth. Een aanrader om te doen is wandelen naar de Blue Eye of Theth. Deze helderblauwe waterval ligt op 3 uur wandelen van Theth en is iets wat je zeker gezien moet hebben! De waterval komt terecht in een poel in een kalkstenen rots waar het water in het midden blauwer is dan aan de rand wat de illusie van een oog geeft. Een prachtig natuurfenomeen verstopt in de bergen van Albanië.

Blue Eye of Theth
 • Save
Waterval in Theth
 • Save

Hou je echt van een uitdaging, dan kan je ook de volledige ‘Peaks of the Balkans’-trail wandelen. Deze transnationale wandeling van 192 km brengt je langs de prachtige berglandschappen van Albanië, Kosovo en Montenegro.

Heb jij deze prachtige wandeling in Albanië ook al gemaakt? Laat ons weten in de reacties wat je er van vond! Heb je nog vragen over Albanië of op zoek naar meer informatie voor je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *