trektocht mestia naar ushguli

Trektocht van Mestia naar Ushguli: het hoogste dorp van Europa

Georgië is een wandelparadijs en bevat enkele van de mooiste wandelingen die we ooit al maakten. Vooral het gebied Svaneti, gelegen in de Kaukasus, is met zijn besneeuwde bergtoppen en prachtige valleien een plaats die je niet snel zal vergeten. Een van de bekendste wandelingen om te doen in Georgië is de meerdaagse trektocht van Mestia naar Ushguli. Deze wandeling maakt deel uit van de Transkaukasische Trail en brengt je in vier dagen naar het hoogste dorp van Europa. Je moet zelfs een rivier oversteken met een paard! In deze wandelgids lees je alles wat je moet weten over deze avontuurlijke wandeling. Waar te verblijven, hoe er geraken en andere belangrijke informatie zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan in dit nog onbekende gebied op de grens tussen Europa en Azië.

Praktische informatie over de trektocht

De wandeling van Mestia naar Ushguli bevindt zich in de Svaneti-regio in Georgië, in het noordwesten van het land. Deze trektocht maakt deel uit van de Transkaukasische Trail die door Georgië, Azerbeidzjan en Armenië gaat. Deze trail is maar liefst 3000 km (!) lang, maar het is tot op heden nog niet mogelijk deze volledig uit te wandelen. Sinds 2015 worden steeds meer delen van de wandeling aangelegd en verbeterd, en binnen enkele jaren hoopt men de volledige wandeling te kunnen openen. Nu kan je wel al delen van de Transkaukasische Trail wandelen zoals de meerdaagse trektocht van Mestia naar Ushguli in Georgië.

Hier vind je de belangrijkste informatie over de wandeling van Mestia naar Ushguli:

 • Totale afstand: 55 – 60 km
 • Duur: 4 dagen
 • Start/einde: Mestia tot Ushguli (omgekeerd kan ook)
 • Hoogtemeters: 2700m
 • Hoogste punt: 2719 m (Chkunderi Pass)
 • Rivieroversteek: meerdere, één keer met paard
 • Accommodatie: verblijven in gasthuizen
hoogteprofiel wandeling mestia naar ushguli
 • Save
Hoogteprofiel wandeling Mestia naar Ushguli

REISTIP: Hou er rekening mee dat je tijdens de wandeling amper bereik hebt. Download dus zeker de kaart offline zodat je altijd de weg weet. We raden hiervoor het gebruik van Maps.me aan.

Beste reistijd

Je kunt de wandeling van Mestia naar Ushguli maken van midden juni tot midden oktober, maar de beste reistijd is van juli tot en met september. Wij deden de wandeling in juni en hadden nog steeds veel sneeuw op de route waardoor het niet altijd even aangenaam was en we ook op een bepaald moment een alternatieve route moesten nemen. In de zomermaanden is de meeste sneeuw gesmolten en heb je ook meer kans op goed weer. Het kan dan wel iets drukker zijn op de wandeling, maar dit valt nog steeds erg goed mee.

trektocht van mestia naar ushguli
 • Save
trektocht van mestia naar ushguli
 • Save

Wat neem ik mee?

Deze wandeling duurt vier dagen waarbij je onderweg in gasthuizen overnacht in een van de bergdorpjes die je zult passeren. De Georgische bevolking is enorm gastvrij en na een lange wandeldag is er niets zo fijn als  je voeten onder tafel te kunnen schuiven en een huisbereide maaltijd te proeven. De meeste gasthuizen voorzien bij een overnachting steeds avondeten, ontbijt en maken vaak een lunch die je kunt meenemen. Voor deze wandeling hoef je dus geen tent of grote hoeveelheden eten mee te nemen. Wanneer je de wandeling begint in Mestia kun je je grote bagage daar achterlaten in je gasthuis, aangezien je na de wandeling sowieso terug zult komen langs Mestia.

Wat neem je allemaal mee op de trektocht van Mestia naar Ushguli:

 • Kledij voor vier dagen: Je wandelt in berggebied dus het weer is steeds onvoorspelbaar. Kleed je in dunne laagjes die je makkelijk kan aan- en uitdoen. Denk hierbij aan een thermisch truitje of afritsbroek. Vergeet ook geen muts of pet en handschoenen mee te nemen, want het kan soms verrassend koud zijn. Voor in de gasthuizen vergeet je best ook je toiletgerief en handdoek niet, nachtkledij en een paar slippers.
 • Regenbestendige kleding: Zorg voor een goede regenjas die ook winddicht is. Je klimt tijdens de wandeling tot 2800 meter hoogte en het kan erg koud zijn op de top. Denk ook aan een regenhoes voor je rugzak zodat niet alles nat wordt wanneer het regent.
 • Wandelschoenen: Er staan enkele stevige klimmetjes en afdalingen te wachten over onverhard terrein, dus goede wandelschoenen zijn echt een must! Wandelstokken zijn ook zeker aan te raden.
 • Zonnebescherming: Wanneer de zon brandt, brandt ze hard. Neem daarom zeker ook zonnecrème en een zonnebril mee.
 • Voldoende eten en drinken: Zoals gezegd voorzien de gasthuizen meestal eten, maar neem voor de zekerheid toch enkel snacks mee voor onderweg. Water kan je onderweg opvullen aan een van de bergriviertjes of in de gasthuizen (het water in Georgië is overal drinkbaar).
 • Contant geld: Dit is heel belangrijk! Behalve in Mestia zijn er verder geen bankautomaten. Hoewel je de gasthuizen soms op voorhand kunt boeken, betaal je steeds contant ter plaatse. Neem dus zeker voldoende contant geld mee voor onderweg en voor de terugrit van Ushguli naar Mestia op het einde van de wandeltocht.  
svaneti regio georgië
 • Save

Hoe in Mestia geraken

Mestia is een van de grootste bergdorpen in de Svaneti-regio, gelegen in het Kaukasusgebergte. De meeste internationale vluchten landen in de hoofdstad Tbilisi. Van daar kan je een rechtstreekse marshrutka nemen naar Mestia. Marshrutka’s zijn minibusjes die als openbaar vervoer dienen in Georgië. Ze rijden tussen alle steden van het land en zijn een heel makkelijke manier om je te verplaatsen, maar het kan er soms krap worden. In Tbilisi ga je naar deze locatie om de marshrutka te nemen naar Mestia, wat een rit is van 9 à 10 uur. Een busticketje kost 50 GEL (~€ 17)

 Als alternatief kun je in Tbilisi de trein nemen naar Zugdidi, wat comfortabeler reizen is. De trein vertrekt rond 08u30 in Tbilisi, komt aan om 14u in Zugdidi en je hebt al treinkaartjes vanaf 16 GEL (~€ 5,5). Daar kan je dan een marshrutka nemen naar Mestia. Deze rit duurt nog eens 4 uur en kost 40 GEL (~€ 14).

Tot slot kan je ook altijd een auto huren in Tbilisi. Let er wel op dat de Georgiërs een eerder agressieve rijstijl hebben en de wegen niet altijd in de beste conditie zijn.

mestia svan torens georgië
 • Save
hiken in georgië
 • Save

Dag 1: Mestia naar Zhabeshi

Afstand: 16 km Duur: 4 – 6 uur Hoogtemeters: 750 m

Vandaag laat je Mestia achter je en begin je aan dag 1 van deze 4-daagse trektocht. Voor de start van de wandeling kan je een (gedownloade) kaart gebruiken of vraag je aan je gasthuis waar de wandeling begint. In Mestia verbleven wij bij Mestia Panorama, een gezellige gasthuis vlak aan de start van de wandeling en op wandelafstand van de bushalte van Mestia.

Je verlaat Mestia, waarbij de geasfalteerde weg overgaat in een onverharde weg. De eerste 6 km van de wandeling klim je langzaam omhoog naar 1900 meter, waar je een prachtig uitzicht hebt over de vallei van Mestia. Terwijl je verder gaat krijg je steeds beter zich op de impressionante Tetnuldi berg, een goede plek om te pauzeren en te picknicken. Verbaas je er niet over dat je tijdens je lunch opeens gezelschap krijgt van enkele honden. Tijdens onze 4-daagse trektocht werden we steeds begeleid door lokale straathonden. Wees gerust, ze doen helemaal niets en lijken het gewoon te zijn met mensen mee te wandelen.

uitzicht tijdens de wandeling van mestia naar ushguli
 • Save
Kaukasus gebergte in Georgië
 • Save

Wanneer je verder wandelt krijg je zicht op de vallei waar het bergdorpje Lakhiri ligt. Tijdens de afdaling van de vallei kan je ervoor kiezen een hoger of lager pad te nemen. Wij kozen het hogere pad, waardoor we tijdens dit stuk steeds een mooi uitzicht hadden over de vallei en de vele verdedigingstorens of ‘Svan’ torens, die zo kenmerkend zijn voor de bergdorpjes in Georgië. Maar je kunt ook via het lagere pad door de bergdorpjes wandelen waar de gastvrije Georgiërs je met plezier een tasje koffie of thee aanbieden! Via beide paden kom je sowieso uit in Lakhiri.

Vanuit Lakhiri wandel je nog 6 km verder richting de eindbestemming van vandaag. Volg de onverharde weg die je brengt naar een autobrug over de rivier. Steek de brug over en wandel het laatste deel van de wandeling over de geasfalteerde weg die je langs de verschillende weides met vee brengt. Je passeert eerst het dorpje Chvabiani waar je kunt overnachten, maar wij kozen er voor om nog één kilometer verder te wandelen naar Zhabeshi. Daar verbleven wij bij Guest House Gogia, een heel lieve familie die ons met open armen ontving. We aten daar een ongelofelijk avondmaal met alles vers gemaakt, zelfs de kaas maken ze zelf met hun eigen koeien! Wij betaalden 120 GEL (~ €40) voor ons twee voor een privékamer inclusief diner, ontbijt en een lunch voor onderweg.

Mestia naar Zhabeshi
 • Save
Vee in Georgië
 • Save

Dag 2: Zhabeshi naar Adishi

Afstand: 12 km Duur: 5 – 6 uur Hoogtemeters: 973 m

Dag twee van de trektocht van Mestia naar Ushguli is de kortste in afstand maar omvat de grootste klim.. Maak opnieuw gebruik van je wandelkaart en volg de wandelpaden achter Zhabeshi. Daar begin je aan een pittige klim met heel wat steile stukjes waarbij je een steeds beter uitzicht krijgt over de bergen achter de vallei. Reken voor dit stuk toch op 2 à 3 uur. Uiteindelijk kom je uit bij een skilift en een gravelweg. Volg deze weg tot je aan een splitsing komt.

Vervolgens heb je opnieuw de keuze om voor een hoge of lage route te gaan. Toen wij er waren lag er helaas nog te veel sneeuw en waren we genoodzaakt de lage route te kiezen. Deze brengt je door mooie alpenweides en stukken bos richting Adishi. Op het einde van dit deel moet je ook een rivier oversteken. De stroming kan sterk zijn, dus gebruik zeker (wandel)stokken. Kies je voor de hoge route, reken er dan op dat je nog eens 250 m extra omhoog moet klimmen. Toch raden we het je aan, want we hoorden dat dit een van de mooiste uitzichten zijn tijdens de hele wandeling! Beide wandelpaden staan niet altijd goed aangegeven, dus hou die offline kaart goed bij de hand.

Zhabeshi naar Adishi
 • Save
wandelen in Georgië signalisatie
 • Save

Bij beide routes kom je uiteindelijk op een onverhard pad dat je naar de vallei brengt waar het dorpje Adishi ligt. Dit dorpje met zijn vele verdedigingstorens en paardenweides rondom, voelt aan alsof je terug in de tijd bent gegaan. Hier ben je echt afgesloten van de wereld en word je omringd door de immense bergen van de Kaukasus. Adishi voelt wat vervallen aan en er is hier minder keuze in gasthuizen. Wij raden je Guesthouse Caucasian of Guesthouse Makhvshi Grand House aan. Zelf sliepen we in Guesthouse Makhvshi Grand House wat een verrassend moderne kamer had en waar we opnieuw konden genieten van een heerlijk avondmaal en ontbijt. Voor één overnachting met alles in waren we 160 GEL (~€ 54) voor ons beiden kwijt.

Adishi in Georgië
 • Save
Svan torens in het Kaukasus gebergte Georgië
 • Save

Dag 3: Adishi naar Iprali

Afstand: 18,6 km Duur: 6 – 8 uur Hoogtemeters: 860 m

Dag drie is zonder twijfel het hoogtepunt van de trektocht van Mestia naar Ushguli. Het is de langste dag, zowel qua afstand als qua tijd, maar de klim is minder zwaar dan de dag ervoor en je krijgt fantastische uitzichten over de bergen van de Kaukasus. De eerste 5 km volg je de Adishchala rivier via een duidelijk aangegeven pad dieper de vallei in. Na ongeveer anderhalf uur gaat het pad naar rechts, richting de rivier. Deze zul je moeten oversteken.

Afhankelijk van het seizoen kan de rivier breder en dieper zijn door het smeltwater van de omliggende gletsjers. Je kunt te voet oversteken, maar houd er rekening mee dat het water ijskoud is, dus het is raadzaam om stokken te gebruiken om niet te vallen. De veiligste optie is om de rivier te paard over te steken. In de zomer staan er locals met paarden aan de rivier, of je kunt de avond ervoor in je gasthuis vragen of zij dit voor jou kunnen regelen. De kosten hiervoor bedragen 20 GEL (~€ 7) per persoon.

Adishi naar Iprali
 • Save
paardrijden in Georgië
 • Save

Eenmaal aan de overkant van de rivier begin je aan een geleidelijke klim naar de Chkunderi Pass op 2655 m hoogte. Onderweg krijg je steeds beter zicht op de indrukwekkende Adishi gletsjer. Aangekomen op de bergkam geniet je van een indrukwekkend 360° zicht op de omliggende bergen. Op de richel bevindt zich een korte trail van 1,5 km heen- en terug die je naar het hoogste punt van de hele wandeling brengt, met opnieuw een schitterend zicht op diezelfde gletsjer

Na deze ervaring begint de afdaling aan de andere kant van de Chkunderi Pass naar de Khaldeschala vallei. In de vallei volg je gedurende 6,5 km een glooiende en relatief vlakke gravelweg helemaal tot het volgende bergdorpje Iprali. Bij aankomst konden we vermoeid maar voldaan onze voeten onder tafel schuiven in Family House Ucha. Voor 90 GEL of €30 heb je een overnachting inclusief avondmaal en ontbijt voor twee personen. Iets duurder dan de andere gasthuizen, maar toen wij er waren, was dit het enige dat open was.

Adishi naar Iprali bergen
 • Save
Adishi gletsjer in Georgië
 • Save

Dag 4: Iprali naar Ushguli

Afstand: 12,6 km Duur: 3 – 5 uur Hoogtemeters: 635 m

De laatste dag van de wandeling is aangebroken, met als eindbestemming het hoogst gelegen dorp van Europa! Gelukkig is dit ook het makkelijkste en kortste deel van deze 4-daagse trektocht. Vanuit Iprali volg je 2,6 km lang de gravelweg verder naar beneden tot je in een ander dorpje aankomt. Daar kom je uit op de hoofdweg die Mestia met Ushguli verbindt. Zodra je de autobrug bereikt, sla je rechts af vóór de brug tussen de huisjes door. Het kan even zoeken zijn naar het pad, dus gebruik zeker je kaart, maar zo kom je terug op de wandeling en laat je de autoweg achter je.

Iprali naar Ushguli
 • Save

Vanaf hier volg je 7 km lang een bospad dat door valleien en stukken bos slingert. Af en toe zie je aan je rechterkant de lager gelegen hoofdbaan, afgewisseld met prachtige landschappen tussen de bergen. Het pad komt uiteindelijk uit op de hoofdbaan, die je nog 2 km verder volgt richting Ushguli. Onderweg passeer je andere kleine dorpjes die allemaal deel uitmaken van Ushguli. In Ushguli zijn er tal van gasthuizen waar je kunt verblijven. Wij kozen voor Guesthouse Riho met opnieuw een fantastisch avondmaal en ontbijt inbegrepen voor 90 GEL (~€ 30) per nacht voor twee personen.

wandeling naar Ushguli
 • Save
Ushguli in Georgië
 • Save

Ushguli

Heb je de tijd, dan raden wij aan om minstens één nacht in Ushguli te verblijven. Na vier dagen wandelen is het fijn om de sfeer van deze bergdorpjes goed in je op te nemen. In Ushguli waan je je terug in de tijd. De straten bestaan slechts uit aarde en modder, en je komt er meer paarden en koeien tegen dan mensen. De meeste huisjes hebben de typische verdedigingstorens en geven je een bijna Middeleeuws gevoel. Ushguli ligt in een vallei, en rondom zie je de besneeuwde bergtoppen hoog uitsteken.

 • Save

Reken hier niet op veel bereik voor je GSM, dit is een plek om te genieten van de omgeving en even tot rust te komen. In de gasthuizen worden de maaltijden helemaal zelf bereid, inclusief verse melk die nog dezelfde ochtend gemolken wordt. Auto’s zie je hier niet veel, want alles gebeurt nog te paard. Een leuke activiteit is dan ook een dagje paardrijden. Bij Guesthouse Riho kun je samen met de zoon een halve of volledige dag te paard op pad gaan. Wij kozen voor de 16 km lange heen- en terugweg naar de Shkara gletsjer in de vallei van Ushguli. Aangezien we dit keer niet zelf hoefden te wandelen, kon dit er zeker nog bij! De paarden hier worden uitstekend verzorgd en grazen vrij in de weiden rondom Ushguli.

paardrijden in Georgië
 • Save
Shkara gletsjer
 • Save

Terug keren naar Mestia

Vanuit Mestia worden dagelijks tours naar Ushguli georganiseerd. Bij aankomst in Ushguli na de wandeling zie je aan het begin van het dorp altijd taxi’s en marshrutka’s die in de namiddag terugkeren naar Mestia. Probeer samen met andere reizigers een prijs af te spreken met een van de chauffeurs. Wij kregen het voor elkaar om met twee andere koppels een busje te vullen dat ons voor 45 GEL of €15 per persoon terugbracht naar Mestia. De hobbelige rit van Ushguli naar Mestia duurt ongeveer twee uur.

 • Save

Eenmaal terug in Mestia ga je naar je gasthuis waar je je grote bagage hebt achtergelaten, en overnacht je hier nog één keer. De ochtend nadien kun je om 08u ’s morgens de marshrutka terugnemen naar Tbilisi. Zorg ervoor dat je van tevoren een plek reserveert op dit busje voordat je aan de wandeling begint, want in het hoogseizoen kunnen ze snel vol zitten en dan moet je een dag langer wachten.

Waar verblijven onderweg

In zowel Mestia als Ushguli en de andere bergdorpjes vind je verschillende gasthuizen voor je verblijf. Verwacht hier geen grote luxe, vaak zijn het kamers bij families thuis met een gedeelde badkamer. Toch hadden alle gasthuizen waar wij verbleven meestal wel een eigen badkamer en waren ze schoon en comfortabel. Bovendien was er altijd een heerlijk ontbijt en, indien gewenst, avondeten beschikbaar.

Als je de wandeling van Mestia naar Ushguli maakt, kun je zoals wij op de dag zelf langs een van de gasthuizen gaan en vragen of er een kamer beschikbaar is. Ga je in de drukkere maanden juli en augustus, dan kan het slim zijn om deze toch al op voorhand vast te leggen, zodat je zeker bent van een plek. Je kunt ze op voorhand reserveren, maar je moet altijd ter plaatse contant betalen.

svaneti regio in georgië
 • Save
 • Save

Hier vind je nog eens alle gasthuizen op de route van Mestia naar Ushguli waar wij verbleven:

REISTIP: Onthoud dat er alleen in Mestia een bankautomaat is, nergens anders! Zorg er dus voor dat je voldoende contant geld meeneemt op de wandeling om de gasthuizen te kunnen betalen en voor je transport terug naar Mestia.

 • Save

Heb jij deze prachtige wandeling in Georgië ook al gemaakt? Laat ons weten in de reacties wat je er van vond! Heb je nog vragen over Georgië of op zoek naar meer informatie voor je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

 • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *