De mooiste wandeling van Nieuw-Zeeland: Tongariro Alpine Crossing

De Tongariro Alpine Crossing wordt door velen de mooiste dagwandeling van Nieuw-Zeeland genoemd. De wandeling staat zelfs in de top 10 mooiste dagwandelingen ter wereld. Wij waagden ons aan deze geroemde wandeling door het ruwe vulkanische landschap. We kunnen beamen dat dit zeker geen overdrijving is. Deze wandeling brengt je gedurende acht uur langs verschillende landschappen en maar liefst drie actieve vulkanen. Het ene moment waan je je in de Lord of the Rings trilogie, het ander moment heb je het gevoel dat je op de maan bent geland. De wandeling wordt door velen vaak onderschat, en daarom vertellen wij je graag alles over de Tongariro Alpine Crossing. Dit om er zeker van te zijn dat jij goed voorbereid op pad kunt!

Waar bevindt zich de Tongariro Alpine Crossing?

De Tongariro Alpine Crossing bevindt zich op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, meer bepaald in het Tongariro Alpine National Park. Van Wellington is het ongeveer 4 uur rijden naar het nationaal park, van Auckland is dat ongeveer 4,5 uur. De wegen in Nieuw-Zeeland zijn niet te vergelijken met de wegen in België of Nederland. Vaak doe je er dan ook iets langer over dan staat aangegeven. De kronkelende wegen en vele haarspeldbochten brengen je langs het ruwe landschap waar Nieuw-Zeeland zo bekend om staat, maar wees verzekerd dat hier rijden zeker geen straf is.

We raden je wel aan om je route op te splitsen in twee delen. Kom je van Auckland, dan kan je een tussenstop maken in Rotorua dat vooral gekend is om zijn geothermische bronnen. Kom je van Wellington, dan kan je een tussenstop maken in Napier, een van de beste wijnregio’s in Nieuw-Zeeland. Lees alvast onze ideale reisroute door het Noordereiland voor meer inspiratie.

de mooiste wandeling van Nieuw-Zeeland
  • Save

Waar verblijven ?

Het Tongariro Alpine National Park ligt op ongeveer een uur rijden van het Taupo meer, het grootste meer van Nieuw-Zeeland. Hier vind je in de buurt verschillende campings of hotels om te verblijven. In het nationaal park zelf zijn de accommodaties beperkt. Het is dus zeker aangeraden om dit al op voorhand vast te leggen. Reis je met de camper, dan kan je dit makkelijk vooraf doen met apps zoals Campermate of Rankerz. Deze geven je een handig overzicht geven van alle campings in de buurt. Wij verbleven zelf op de camping Tongariro Holiday Park wat op slechts 5 minuten rijden van de start van de wandeling ligt. Verder zijn er ook verschillende lodges rondom het nationaal park waar je accommodaties kan vinden.

Alles wat je moet weten voor je aan de wandeling begint

De Tongariro Alpine Crossing is een stevige dagwandeling van 19,4 kilometer waarbij je 841 hoogtemeters overwint. Hierbij wandel je van punt A naar punt B, je maakt dus geen rondje. Natuurlijk is het belangrijk dat je na de wandeling terug bij je camper of auto raakt. Daarom is de meest praktische manier om een shuttle te boeken. Aan de wandeling vind je twee parkings, de Mangatepopo parking aan het begin van de wandeling en de To Ketetahi parking aan het einde van de wandeling. Parkeer je auto op Mangatepopo parking en neem vanaf hier de shuttle naar het begin van de wandeling. Op deze manier kan je dan op je eigen tempo terug wandelen naar je auto of camper via de Tongariro Alpine Crossing. De shuttle kan je makkelijk online boeken wat we opnieuw aanraden vooraf te doen. De shuttles vertrekken dagelijks om 6u, 7u of 8u ’s ochtends.

Vroeger werd de wandeling de Tongariro Crossing genoemd, maar enkele jaren geleden hebben ze de naam gewijzigd naar de Tongariro Alpine Crossing. Dit om mensen een beter inzicht te geven in de wandeling. Je komt met deze wandeling namelijk in alpine gebied, wat wilt zeggen dat het hier erg koud kan zijn. Het is dan ook ten sterkste aangeraden om je heel goed aan te kleden. Kleed je in laagjes, zo kan je je altijd aanpassen aan de temperaturen doorheen de dag. Vooral op de top is het erg koud, waar vaak ook een sterke wind staat. Zorg ook voor gepaste wandelschoenen met voldoende grip, aangezien je over een ruwe ondergrond wandelt.

We bevinden ons in een nationaal park, dus je zult hier ook niets tegenkomen om te eten of drinken. Neem dus zeker ook voldoende drinken en eten mee (minstens 1,5 liter water per persoon). Je bent namelijk de hele dag onderweg.

Wat neem je mee?

Wanneer je volgende items in je dagrugzak steekt, ben je goed voorbereid om aan de wandeling te beginnen:

  • Voldoende eten en drinken
  • Waterdichte en winddichte jas en fleecetrui
  • Hoedje en handschoenen
  • Zonnebril en zonnecrème
  • Wandelstokken (optioneel)
  • Een kaart van het gebied (kan je ter plaatse vinden)

Wat bij slecht weer?

Wij hebben aan de lijve kunnen ondervinden dat het weer in Nieuw-Zeeland heel wisselend kan zijn. De Tongariro Alpine Crossing wordt dan ook niet aangeraden om te wandelen bij slecht weer . In dat geval worden de shuttles afgelast. Bij slecht weer kan het te gevaarlijk zijn om de wandeling te doen, dus hou altijd rekening met de mogelijke risico’s. Ook is het uitzicht maar beperkt door het wolkendek en zal je dus niet veel zien van de prachtige landschappen. Probeer op voorhand het weer in de gaten te houden en je planning daar op af te stemmen. Zo zal je de beste ervaring hebben met deze wandeling.

Natuurlijk heb je maar een beperkt aantal dagen te spenderen in dit fantastische land, en kan je niet altijd wachten op goed weer. Indien het slecht weer is, maar je je toch wilt wagen aan deze wandeling, kan je altijd je auto parkeren op een van de twee parkings. De wandeling staat goed aangegeven, en je kan dan wandelen tot de helft van de wandeling wat ongeveer tot aan de top is. Op deze manier kan je genieten van het mooiste uitzicht van de hele wandeling. Daarna kan je via dezelfde weg terugkeren naar je vervoer. Heb je meerdere dagen, dan kan je de volgende dag je auto op de andere parking zetten en de tweede helft van de wandeling maken.

De Tongariro Alpine Crossing van begin tot einde

Het weer zit mee en de shuttles rijden? Goed aangekleed en voldoende drinken en eten mee? Goed zo! Dan is het tijd om onze tocht van 19,4 kilometer aan te vatten. De wandeling staat doorheen het park erg goed aangegeven. Aangezien dit best een populaire wandeling is zul je ook nooit helemaal alleen zijn. Verdwalen zal dus niet gebeuren!

hoogteprofiel Tongariro Alpine Crossing
  • Save

De eerste kilometers van de wandeling zijn de makkelijkste en over het algemeen plat. Via een houten brug wandel je langs een vulkanisch landschap tot aan de Soda Springs. Tijdens dit stuk heb je al een prachtig uitzicht op de vulkaan Ngauruhoe, beter bekend als Mount Doom uit Lord of the Rings.

Nadien begint het moeilijke deel van de wandeling waarbij je heel wat hoogtemeters overwint op een korte afstand. Dit deel wordt dan ook niet voor niets de ‘Devils Staircase’ genoemd en is niet te onderschatten. Dat geven verschillende borden langs de wandeling ook aan met teksten zoals ‘It’s not to late to turn back!’. Langzaam klim je omhoog, met Mount Ngauruhoe steeds in je gezichtsveld, tot je de eerste mijlpaal van de wandeling bereikt: de South Crater.

Geniet van het prachtige uitzicht op Mount Ngaharoe, en klim daarna verder naar het letterlijke hoogtepunt van de wandeling: de Red Crater op 1886 meter hoogte. Ook dit stuk is niet te onderschatten en kan extra pittig zijn door de sterke, koude wind die waait op de richel. Maar je zal beloond worden met een fenomenaal 360° uitzicht met aan de ene kant de indrukwekkende Mount Ngaharoe en aan de andere kant de Central Crater en de Emerald Lakes. Wat het nog spannender maakt is te weten dat je langs één van de actiefste vulkanen ter wereld wandelt. Ook dit staat aangegeven langs de wandeling met borden zoals “Uitbarstingen kunnen altijd gebeuren zonder enige waarschuwing”.

Zet je wandeling verder door in het losse zand af te dalen richting de Emerald Lakes. Deze afdaling is kort maar stijl en het losse zand maakt het niet altijd gemakkelijk om af te dalen. Eenmaal aan de Emerald Lakes is dit de perfecte plaats om te genieten van die welverdiende lunch terwijl je uitkijkt op de smaragdgroene meren in een wijds maanlandschap.

Nadien zetten we deze prachtige tocht verder richting het Blue Lake. Een verfrissende duik zit er wel niet in, want dit diepblauwe kratermeer is gevuld met zuurhoudend water. Geniet opnieuw van dit unieke landschap om vervolgens te beginnen aan de afdaling van 9 kilometer. Tijdens deze afdaling heb je een prachtig uitzicht op het Taupo meer en wandel je het laatste stuk door een bos.

Eenmaal aangekomen bij de To Ketetahi parking zal je wellicht uitgeput zijn maar je tegelijk geweldig voelen. Je hebt net een wandeling gemaakt van bijna 20 kilometer en dat terwijl je steile beklimmingen hebt gedaan, pittige afdalingen en misschien zelf in de gekste weercondities. Plan zeker een rustdag in de volgende dag, want je zal het wellicht voelen in je benen. Maar je zal altijd terug kijken op een geweldige dag, want je liep net een van de mooiste dagwandelingen ter wereld.

Wil je meer te weten komen over dit fantastische land? Ga dan zeker even kijken naar onze andere artikels over Nieuw-Zeeland!

Heb je nog vragen over de Tongariro Alpine Crossing? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Op zoek naar meer informatie over je volgende reis? Aarzel niet om ons te contacteren of stuur een mailtje naar snoezelsontheroad@gmail.com

Wist je dat...

Wanneer je een aankoop doet via onze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde, en je steunt er ons nog eens mee ook. Een win-win voor iedereen!

Vluchten

Boek hier voordelig via Skyscanner

Hotels

Boek hier voordelig via Booking.com

Activiteiten

Boek hier voordelig via Getyourguide

Steun ons met koffie

Steun ons met een virtueel kopje koffie

  • Save

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *